Connect with us

Znanost

Nanotehnologija

Nanotehnologija – novi način oblikovanja tvari

Danas je nanotehnologija dostupna svakome tko ima laboratorij i neku zamisao. Dakako, mogu se napravriti i vlastiti nanostrojevi pomoću komercijalno dostupnih kitova. Mogu se dizajnirati i napraviti asembleri koji sintetiziraju neke interesantne molekule, konstruirati sićušne mašine koje traže stanice raka i uništavaju ih, ili senzori veličine molekula koji detektiraju svjetlost, kiselinu, ili tragove otrovnih materijala.

Nanotehnologija je danas stvarnost, a dostupna je skoro svakome.

Što je zapravo nanotehnologija? Nanotehnologija je mogućnost izgradnje i praćenja jednog atoma istovremeno. Ideja nanotehnologije bila je prvi put predstavljena od strane fizičara Richarda Feynman-a. U predavanju zvanom “There`s Plenty of Room at the Bottom” (“Mnogo je mjesta u sobi na dnu”) iz 1959. Feynman je prikazao mogućnosti dostupne sadašnjem stvarnom, tj. molekularnom svijetu. Obzirom da je svaka standardna materija građena od velikog broja sićušnih atoma, Richard Feynman je pokazao da tu postoji zadivljujuće puno prostora u kojem se može dalje graditi. Feynmanova vizija o načelima nanotehnologije se raspršila kao magla, ali mi danas imamo mogućnost da uz pomoć nekih novih alata pretvorimo njegov san u stvarnost.

Ali atomi su zapravo nevjerojatno mali, milijun puta manji nego neki predmeti u našem svakodnevnom životu. Njihova svojstva su nam zasada još prilično nepoznata, pa je stoga naša prirodna intuicija i znanje o svijetu metarskih veličina doista beskorisna u najbolju ruku, a krivog smjera u najgoru ruku. Kako možemo pristupiti problemu istraživanja i inženjeringa u svijetu nano-veličina?

Kad su ljudi u početku restrukturirali materiju da bi zadovoljila njihove potrebe, dohvat obrnut nanotehnologiji je bio dokučen. Umjesto da se predmet gradi od “dolje prema gore”, atom po atom, rani obrtnici su izumili načelo izgradnje od “gore prema dolje”, jedino moguće u njihovo vrijeme. Koristili su alate kako bi načinili i oblikovali, tj. pretvorili već gotovu materiju. Glina, metali… su bili obrađeni prema onome obliku, kalupu, za koji su bili namijenjeni. Uz neke nadodane modifikacije takav način oblikovanja i izrađivanja stvari je još uvijek prisutan i koristi se za izgradnju raznih stvari koje je stvorio čovjek. Još uvijek uzimamo sirovine materijala od Zemlje i fizički ih obrađujemo u funkcionalni proizvod.

Mi smo trenutno u sredini druge velike revolucije u nanotehnologiji. Sada, znanstvenici pokušavaju modificirati materiju jednog atoma. To novo polje istraživanja poguralo je molekularnu nanotehnologiju prema njenom fokusu, tj. kreiranju neovisnih molekula, atom po atom.

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Nanotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh