Connect with us

Znanost

Nanotehnologija za rano otkrivanje bolesti

Nanotehnologija

Nanotehnologija za rano otkrivanje bolesti

Istraživanje pod vodstvom znanstvenika sa američkog Sveučilišta Kentucky pokazuje nov način kako precizno otkriti neku kemikaliju i u slučaju izuzetno niskih koncentracija i visoke kontaminacije.

Istraživanje je u laboratoriju Centra za rak Markey na Sveučilištu Kentucky vodio Peixuan Guo u suradnji s britanskim istraživačima sa Farmaceutskog fakulteta. Istraživanje pokazuje da se DNK nanomotor phi29 može koristiti za otkrivanje kemikalija s reaktivnim tioesterima ili maleimidima koristeći jednokanalne testove na temelju tri vidljiva traga. Ovaj bi se kanalni sustav stoga mogao dalje razvijati u vrlo osjetljive uređaje za otkrivanje kemikalija.

Sposobnost detektiranja kemikalija kod niskih i visokih koncentracija onečišćenja osobito je važna za nadzor okoliša, u pitanjima sigurnosti, kontrole sportaša radi uzimanja dopinga, otkrivanja toksina ili droga te postavljanja ranih dijagnoza bolesti.

U slučaju postavljanja dijagnoze, značajku bolesti predstavlja proizvodnja neobičnog metaboličkog proizvoda, ali u ranim fazama bolesti koncentracija je takvog proizvoda vrlo niska. Otkrivanje samo jedne takve molekule olakšat će ranije otkrivanje bolesti poput raka kako bi se omogućilo liječenje u toj ranoj fazi.

“Osjetljivost detekcije je veliki izazov u dijagnostici mnogih bolesti”, rekao je Guo. “Naš sljedeći korak je pronalaženje određenog metaboličkog proizvoda neke bolesti i određivanje načina na koji bismo mogli što ranije postaviti dijagnozu.”

„Istraživanje kojemu je cilj bio potvrditi navedena načela razmišljanja proširit će se u budućnosti kako bi se napravilo više sondi za istodobno otkrivanje više ciljeva na razini jedne molekule u realnom vremenu”, rekao je britanski znanstvenik Farzin Haque koji je o rezultatima istraživanja sa suradnicima napisao znanstveni članak objavljen u američkom časopisu Nano.

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

2 komentara

2 Comments

  1. Mirko Kuric

    25 svibnja, 2012 kod 6:44 pm

    ja mislio da je to u njemačkoj več odavno u praksi.

  2. Sereia Groovie Atos

    25 svibnja, 2012 kod 6:59 pm

    juhu! uskoro i cipiranje! sve za nase zdravlje

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Nanotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh