Connect with us

Znanost

Zvijezde i Sunce

Napravite đir od 360° kroz srce sunca [VIDEO]

Unutrašnjost zvijezda je kipući nered. Turbulentno kretanje supervruće plazme uzrokuje kreiranje magnetskog polja koje se ciklično kreće između razdoblja niskog i visokog intenziteta – što rezultira Sunčevim pjegama i Sunčevim bakljama. No, znanstvenici nikada nisu znali što kontrolira duljinu tih ciklusa, koji traju oko 11 godina u našem Suncu.

Stoga je jedna ekipa astronoma upotrijebila podatke iz opservatorija Gaia kako bi simulirala unutrašnjost zvijezda koje nalikuju našem Suncu svojom masom i dobi. Konkretno, htjeli su odgovoriti na goruće pitanje: Zašto ostale zvijezde solarnoga tipa imaju tako divlje promjenjive solarne cikluse?

Na primjer, jedna takva zvijezda poznata kao Kappa Ceti, u konstelaciji Kit (lat. Cetus), ima cikluse koji traju 5,6 (zemaljskih) godina. Nakon što su pregledali više od 25 magnetskih ciklusa, istraživači su otkrili da je duljina ciklusa svake zvijezde povezana s brzinom rotacije i razinom svjetlosti, objavio je časopis Science.

Zvijezde s bržom, ali slabijom rotacijom imaju duže cikluse. Rezultati bi mogli pomoći znanstvenicima da bolje shvate solarna magnetska polja, i odgovoriti na pitanje koje već duže vrijeme muči znanstvenu zajednicu, a na koje je odgovor da, po ovim rezultatima, naše Sunce uopće nije – sunce!

2 komentara

2 Comments

 1. Dario Folk

  25 srpnja, 2017 kod 12:20 pm

  Ovo nije istina. Sunce ima virtualnu čvrstu jezgru koja nekada kolabrira u crnu rupu, višedimenzionalni prolaz. I to ne samo naša zvjezda nego svaka zvjezda u svemiru je tako građena …

  • August Landmesser

   1 listopada, 2018 kod 8:04 am

   LoL!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zvijezde i Sunce

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh