Connect with us

Znanost

Foto: Christin Lola/Shutterstock

Kemija

Napravljen sladoled koji se ne topi

Japanci, a tko drugi..

Ponajbolji izumi su proizašli iz puke slučajnosti, a slično se dogodilo i u ovoj priči. Sladoledi se brzo tope i tako postaju razarači vrućih sunčanih dana. Srećom, tim japanskih inženjera ima rješenje za taj problem. Najstrašnije od svega, nije samo u pitanju slučajnost, nego je priča o ovome počela s masivnim tsunamijama i potresima koji su pogodili Japan prije šest godina.

Centar za istraživanje razvoja bioterapije u japanskom gradu Kanazawa razvio je tu novu vrstu sladoleda zahvaljujući polifenolu izvađenom iz jagoda. Sve je započelo u sklopu nastojanja da se pomogne poljoprivrednicima u prefekturi Miyagi pogođenoj potresom Tohoku i tsunamijem iz 2011. godine. Te katastrofe ugrozile su poljoprivredu na lokalnom području, a posebice je bio pogođen uzgoj jagoda.

Kako bi pomogli pomladiti industriju i dobro iskoristiti plod, znanstvenici su zamolili glavnog kuhara jedne slastičarnice da stvori novu vrstu slatkiša korištenjem polifenola iz jagoda. Kuhar se, međutim, stalno žalio da bi se krema odmah skrutila kada bi bio dodan polifenol iz jagoda. Te su informacije došle do Tomihisa Ota, profesora emeritusa na sveučilištu Kanazawa koji je imao iznenadni trenutak genijalnosti: takva svojstva mogu raditi čudesa za hranu koja se topi.

Foto: Kanazawaice Twitter

“Polifenolna tekućina ima svojstva koja otežavaju odvajanje vode i ulja tako da će sladoled koji će ga sadržavati zadržati izvorni oblik kreme dulje vremena nego obično i bit će teško topljiv”, ispričao je profesor Ota.

I tako je rođen sladoled koji se ne topi. Dotični izum se prodaje u Kanazawi i u blizini nje, gdje nema problema s njihovim ljetnim temperaturama od 28 ° C pa na više. Znanstvenici čak tvrde da sladoled može izdržati toplinu sušila za kosu znatnu količinu vremena.

Ova vijest koja je obišla svijet i zadivila ga ipak nije prvi slučaj stvaranja takvog sladoleda koji je prilično otporan na topljenje. Tematski park u Ujedinjenom Kraljevstvu također je imao „sladoled koji se ne topi“ kao promotivnu ponudu prije nekoliko ljeta. Znanstvenici i inače naporno rade na guranju granica znanosti o sladoledu, posebno u smanjivanju masnoća u njemu.

Nastavi čitati

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

7 komentara

7 Comments

 1. Ratko Potatić

  4 kolovoza, 2017 kod 9:18 pm

  bez veze .

 2. Eman Kurtalić

  5 kolovoza, 2017 kod 11:34 am

 3. pero

  5 kolovoza, 2017 kod 6:47 pm

  To je za ljude sa gebisom u ustima.
  Što bi ga lizali kada ga mogu gristi bez posljedica.

 4. Luter Ivan

  5 kolovoza, 2017 kod 4:47 pm

  Mora da je to zdravo.ko ga je proizveo Mosanto?

 5. pero

  5 kolovoza, 2017 kod 6:49 pm

  p.s. samo za admina. – nije za objavu.
  Zašto mi se komentari ne vide odmah?
  Idu prvo na provjeru “valjanosti” ?
  Da li sam slučajno upao u spam ekipu ili
  tako radite po novome?

 6. pero

  5 kolovoza, 2017 kod 6:50 pm

  Oooops, velika isprika za komentar iznad. Moja greška.

 7. Anto Vorgic

  5 kolovoza, 2017 kod 6:03 pm

  I sto sad naspricana nekakva kem. sastojak i to je dobro a i sam sladoled je umjetno spravljen ?? FUJ !!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Kemija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh