Connect with us

Znanost

news.mit.edu

Računarstvo i internet

Napravljen sustav razmjene poruka kojima se ne može ući u trag

Tim istraživača na američkom sveučilištu MIT nedavno je prezentirao novi sustav za razmjenu poruka, dizajniran tako da se pošiljateljima ne može ni na koji način ući u trag. Sustav nudi čvrstu matematičku garanciju anonimnosti, a zbog činjenice da stvara „buku” i ometa „protivnike”, odlučili su taj sustav nazvati Vuvuzela, po bučnim navijačkim rekvizitima sa Svjetskog prvenstva u nogometu 2010. u Južnoj Africi. Glavni istraživač bio je profesor Nickolai Zeldovich, a s njim su surađivali doktorandi David Lazar i Jelle van den Hoof te asistent Matei Zaharia.

Vuvuzela je sustav preko kojeg jedan korisnik ostavi poruku drugome na unaprijed određenoj lokaciji. Međutim, ono što ga razlikuje od ostalih sličnih sustava je nekoliko slojeva prepreka koje prikrivaju trag oba korisnika. Kako bi pobliže objasnio kako sustav funkcionira, Lazar je pojednostavio scenarij na tri korisnika kojima je dao imena Alice, Bob i Charlie.

Recimo da Alice i Bob pošalju poruke na server, a Charlie ne pošalje, onome tko promatra razgovor odmah je jasno da samo Alice i Bob komuniciraju. Dakle, prvi je korak bio da sva tri korisnika pošalju poruke na server, bez obzira bile one stvarne ili ne.

No, ako se netko ubaci na server, on može vidjeti koji korisnici koriste koje adrese – ako je Charliejeva poruka poslana na jednu adresu, a Alicina i Bobova na drugu, taj netko opet može zaključiti tko je zapravo poslao poruku. Zato, umjesto jednog servera, Vuvuzela koristi čak tri, u kojem je svaka poruka trostruko šifrirana. Prvi server „skine” prvi sloj šifre i proslijedi ga drugome, a drugi trećemu – ali izmješa se redoslijed poruka. Samo treći server vidi koje poruke moraju stići na koju adresu.

Kao da to nije dovoljno, izumitelji ovog sustava još su zakomplicirali stvari – kada prvi server pošalje poruku drugom, on automatski kreira mnoštvo lažnih poruka koje šalje na lažne adrese, a isto to radi i drugi server prilikom slanja na treći. Dakle, statistički, gotovo je nemoguće da netko po poruci otkrije kome je otišla ili odakle je došla poruka.

Tvorci ovog sustava nadaju se da će program zaživjeti i jednog dana možda dostići popularnost Tora, koji već više od deset godina svakodnevno omogućuje anonimno surfanje milijunima ljudi.

Nastavi čitati
Advertisement
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Računarstvo i internet

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh