Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Napravljena bakterija koja stvara gorivo iz sunčevog svjetla

Kemičari s Davis Sveučilišta u Kaliforniji istražili su modrozelenu algu kako bi dobili kemijsku preteču za gorivo i plastiku – prvi korak prema zamjeni fosilnih goriva kao sirovih materijala kemijske industrije.

„Većina kemijskih sirovina dolazi iz nafte i prirodnog plina te nam je potreban novi izvor“, rekla je Shota Atsumi, asistentica- profesorica kemije na Sveučilištu Davis te vodeći autor istraživanja, izdanog 7. siječnja u Zborniku Nacionalne akademije znanosti.

Ministarstvo za energiju (DOE) SAD-a postavili su cilj dobivanja barem četvrtine industrijskih kemikalija biološkim procesom do 2025 godine.
Biološka reakcija je dobra za stvaranje ugljik-ugljik veza koristeći ugljikov dioksid kao sirov materijal za reakciju izazvanu svjetlom. Proces se zove fotosinteza, a cijanobakterija znana kao modrozelena alga stvara ga više od 3 milijarde godina.

Korištenje cijanobakterije za uzgoj kemikalija ima drukčiju prednost: ona ne konkurira potrebi za hranom kao što je npr. uloga kukuruza pri dobivanju etanola. Izazov predstavlja korištenje cijanobakterije kako bi se proizvela značajna količina kemikalija koje se mogu pretvoriti u kemijsku sirovinu. S potporom japanskog proizvođača Asahi Kasei Corp., Atsumin laboratorij na Davis Sveučilištu radio je na predstavljanju novih kemijskih procedura za dobivanje cijanobakterije.

Istraživači su identificirali enzime pronađene u online bazi podataka koji provode reakcije koje su tražili, te ubacili DNK tih enzima u ćelije. Radeći korak po korak, istraživači su napravili most koji omogućuje cijanobakteriji pretvorbu ugljikovog dioksida  u 2,3 butandiol- kemikaliju koja se može upotrebljavati za proizvodnju boja, otapala, plastika i goriva.

“Budući da enzimi reagiraju drugačije u različitim organizmima skoro je nemoguće, bez provođenja eksperimenata, predvidjeti koliko će uspješan proces biti”, rekla je Atsumi.

“Nakon tri tjedna rasta cijanobakterija je uspjela proizvesti 2.4 grama na litru 2,3 butandiola, što je najveća do sada postignuta produktivnost kemikalija dobivenih iz cijanobakterije te samim time ima potencijal komercijalne uporabe”, rekla je Atsumi.

Atsumi se nada da će u budućnosti uspjeti uskladiti sistem za poboljšanje produktivnosti te  provoditi eksperimente i sa drugim proizvodima.

Suradnici ovog istraživanja su John Oliver, student diplomskog studija, Iara Machado, postdoktorandski istraživač te Hisanari Yoneda, istraživač iz Asahi Kasei korporacije.

Izvor: UCDAVIS

15 komentara

15 Comments

 1. huzo

  23 veljače, 2013 u 4:56 pm

  i sad ce je zabranit naravno i svrstat kao i marihuanu i steviu u nedopustene stvari…ma joj ….

 2. Tito Kleopatra

  23 veljače, 2013 u 3:57 pm

  svašta!

 3. Denis Perković

  23 veljače, 2013 u 4:00 pm

  to bi znacilo da za godinu dvije mi se vozimo besplatno …. 😉

 4. Ivana Stošić

  23 veljače, 2013 u 4:03 pm

  daj koju bakteriju 😉

 5. Car Mrazomor

  23 veljače, 2013 u 4:06 pm

  Sto se nikada nece dogodit s obzirom kakva se lova okrece na nafti .

 6. Nikola Šutalo

  23 veljače, 2013 u 4:21 pm

  *_____*

 7. Vujičić Nenad

  23 veljače, 2013 u 4:31 pm

  Znaci imacemo dvije vrste pogona, ne bakterije i na baterije.

 8. Sinisa Betty Znidarec

  23 veljače, 2013 u 5:18 pm

  sad će nam i sunce zabranit ili jako dobro naplatit 😉

 9. Ragusa Max

  23 veljače, 2013 u 6:05 pm

  ček neka ih Linić & Co snime pa nam udare novi porez na bakterije!! grrrrrrrr…

 10. Zeljko Extrem

  23 veljače, 2013 u 7:09 pm

  koliko je kila bakterija:)

 11. Josip Žaper

  23 veljače, 2013 u 9:24 pm

  Da, hvale vrijedan pokušaj dobivanja petrokemikalija fotosintezom.

 12. Mario Strbad

  23 veljače, 2013 u 9:35 pm

  Prije 350 godina znanstvenici nisu ni znali za bakterije a danas ih prave.

 13. Pero

  23 veljače, 2013 u 11:28 pm

  Generalno, biogoriva nemaju smisla. Iskoristivost pretvaranja sunčeve svjetlosti u gorivo je u rangu 0.1-0.3%.
  http://www.treehugger.com/renewable-energy/all-biofuels-are-nonsense-says-nobel-winning-photosynthesis-expert-hartmut-michel.html

 14. Denis Sindičić

  24 veljače, 2013 u 8:12 am

  Čul sam da če to Linić zabraniti nema tu on nike koristi Franjo Tahi 21 stolječa

 15. Jerome Le Cunff

  24 veljače, 2013 u 9:50 am

  Dakle, za znanstveni portal poprilično kasnite sa aktualnim vijestima u znanosti, mada valjda svi misle da je nešto izmišljeno kad amerikanac kaže da je.
  http://www.biopetroleo.com/english/

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje