Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Napredak za Skylon : Europa nastavlja raditi na SABER motoru koji udiše zrak

Kada je u pitanju budućnost istraživanja svemira, glavni cilj jest uštedjeti. Da bi to bilo moguće, svemirske agencije i zrakoplovne tvrtke diljem svijeta ulažu u stvari kao što su rakete i svemirski avioni za višekratnu uporabu. Koncept višekratnog svemirskog aviona temelji se na tradiciji koju su uspostavili svemirski brod Space Shuttle i Buran, dva vozila za višekratnu upotrebu, osmišljena kako bi prostor lansiranja postao pristupačniji.

Jedini nedostatak ovih svemirskih letjelica bila je činjenica da su još trebala dva raketna pojačala i ogroman vanjski spremnik goriva kako bi ih se stavilo u orbitu. Tu nastupa Synergetic Air Breathing Rocket Engine (SABRE). Uz pomoć Europske svemirske agencije (ESA) i Svemirske agencije Velike Britanije (UKSA), ovaj revolucionarni hipersonični motor nedavno je napravio veliki korak prema ostvarenju uštede.

Ideja koja stoji iza SABRE motora je i elegantna i jednostavna. Tijekom polijetanja i uspona, motor podiže atmosferu i koristi je za generiranje potiska. Nakon što dosegne nadmorsku visinu od oko 25 km (15,5 mi), prebacuje se u raketni način i još više ubrzava kako bi postigla let u svemiru.
Motor je zamisao britanskog Reaction Enginesa .

Tvrtka je osnovana 1989. godine sa svrhom razvoja tehnologija potrebnih za stvaranje hiperzvučnog motora koji bi mogao kombinirati učinkovitost goriva s mlazom i brzom sposobnošću rakete.

Europska svemirska agencija se također založila u zajedničkog nastojanju za razvoj SABRE motora.

Jedna od velikih prednosti koncepta pogona SABRE jest da je potpuno modularan i iz dizajnerske i iz operativne perspektive. Stoga je moguće svaku od ključnih komponenti motora podvrgnuti rigoroznim ispitivanjima na tlu, što u potpunosti oponaša radne uvjete motora, kojima će se suočiti s letom na visini od 25 km.

Razvoj jezgre motora započeo je u listopadu 2016. godine kada je tvrtka odlučila stvoriti središnji element SABRE.

”Kao dom mlaznog motora, Velika Britanija ima bogato svemirsko naslijeđe i svjetski poznate vještine i stručnost. To je uzbudljiv orijentir za Reaction Engines u razvoju SABRE motora, koji bi mogao revolucionirati pristup prostoru i međunarodnim putovanjima pogonom zrakoplova na pet puta veću brzinu zvuka.” – rekao je Chris Castelli, direktor programa britanske svemirske agencije.

Prema izjavama dužnosnika Reaction Enginea, ovaj najnoviji pregled otvara vrata nekoliko prekretnica u testiranju koje će tvrtka poduzeti tijekom sljedećih 18 mjeseci. To će kulminirati prvim punim testom dovršenog motora, koji (ako je uspješan) može revolucionirati svemirski let.

Kao i kod napretka postignutog u pronalaženju i ponovnom pokretanju raketa u posljednjih nekoliko godina, izgledi za višekratne svemirske zrakoplove koji ne zahtijevaju vanjske raketne pojačivače ili spremnike za gorivo da bi došli do prostora značit će drastično smanjenje troškova pojedinačnih lansiranja. Također će nuditi i specijaliziranu vrstu lansiranja koja bi mogla olakšati raspoređivanje satelita, malih tereta i posada na orbitu.

A to ne uključuje čak ni način na koji bi ovaj motor mogao potaknuti razvoj u industriji svemirskog turizma.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Grupa znanstvenika Američke svemirske agencije (NASA) je otkrila planet veličine Zemlje na kojem bi se mogao razviti neki oblik života. Iz NASA-e su izjavili...

Bakterije i virusi

Ograničeni broj respiratora jedan je od najvećih izazova u pandemiji koronavirusa. Istraživači Tehničkog sveučilišta u Beču su u tu svrhu razvili uređaj za kisik...

Svemir

Oni koji su oduvijek željeli stići do Mjeseca ili do Internacionalne svemirske stanice uskoro bi to mogli i napraviti, s obzirom na to da...

Znanost za početnike

Zvijezde su prekrasna nebeska tijela, ali što ih čini takvima? Od čega se sastoje? Kako nastaju zvijezde? Zvijezde nastaju iz oblaka prašine koji su...

Oglašavanje