Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Alternativna medicina

Narkotici i dijagnostika precijenjeni u liječenju kronične boli vrata

Istraživači Duke Universityja i University of North Carolina (UNC), navode u broju časopisa Arthritis Care & Research za studeni 2010. da su testiranja narkotika baš kao i dijagnostička testiranja precijenjena u liječenju kroničnih bolova u vratu.

Njihovi rezultati pokazuju da kliničari mogu zanemariti učinkovitije tretmane za bolove u vratu, poput terapeutskih vježbi. Prema recenzijama navedenima u studiji, dokazi koji podupiru učinkovitost terapeutskih vježbi u liječenju kronične boli vrata premda su kvalitetni, ipak su tek 53% ispitanika propisane navedene vježbe. Ova informacija temelji se na prikupljenim podacima reprezentativnog uzorka stanovnika Sjeverne Karoline. Dosadašnje studije ukazuju da bol u vratu utječe na 30% -50% odraslih u općoj populaciji tijekom godine, dok oko 50% – 85% pacijenata ne uspijeva u potpunosti nositi se sa simptomima, pri čemu pojedine osobe proživljavaju kroničnu, snažnu bol. Kronična bol vrata, kao i bol donjeg dijela leđa, često puta gluha je na predviđen tretman i može se odlikovati sličnim gospodarskim utjecajem u smislu izgubljenih radnih sati i većih zdravstvenih troškova.

Za potrebe aktualne studije, Adam Goode, PT, DPT i njegovi suradnici iz UNC Cecil G. Sheps Center for Health Services Research koristili su podatke iz 2006. prikupljene u telefonskim anketama 5357 kućanstava North Carolina. Istraživači su proučili odgovore 135 neinstitucionaliziranih odraslih osoba iznad 21 godine starosti koje su osjećale kronične bolove u vratu, definirane kao gotovo svakodnevna bol i ograničena aktivnost tijekom tri mjeseca, odnosno preko 24 epizode boli u prethodnoj godini koje su ograničavale djelatnost na jedan odnosno više dana. Više od polovice ispitanika bile su žene (56%), a većina su bile bjelkinje i ne hispanjolke (81%).

Rezultati pokazuju da je učestalost kronične, snažne boli u vratu ponderirana broju stanovnika Sjeverne Karoline iznosila 2,2%. Istraživači navode da prosječno trajanje kronične boli iznosi 6,9 godine, dok su ispitanici posjetili otprilike pet različitih tipova zdravstvenih ustanova uz 21 posjet jedinicama ambulantne njege. U studiji se navodi da su sudionici podvrgnuti 1,6 dijagnostičkim testovima, kao što su rendgenske snimke kralješnice (45%), magnetska rezonancija (MR-30%), te kompjutorizirana tomografija (CT-24%). Tijekom prethodne godine ispitanici podvrgnuti rendgenu kralježnice u prosjeku su podvrgnuti dvama različitim nizovima testiranja za koja autori napominju da nisu u skladu s kliničkim smjernicama odlučivanja o dijagnostici. “Kod pacijenata s dugoročnom anamnezom, vjerojatnost da će tehnike dijagnostike ponuditi klinički važne zaključke vrlo je mala”, objašnjava dr. Goode.

Više od 56% ispitanika obuhvaćenih istraživanjem koristilo je lijekove dobivene u ljekarni (nesteroidne protuupalne lijekove), 29% navodi uzimanje jakih narkotika (MS contin, oksikodon), dok ih 23% koristi slabije narkotike (kodein, propoksifen) za kronične bolove u vratu. Autori navode da su, temeljeno na sustavnim recenzijama objavljenima u The Cochrane Library i The Bone and Joint Decade (BJD) 2000 – 2010 Task Force on Neck Pain and Its Associated Disorders: Noninvasive Interventions for Neck Pain, medicinski dokazi o učinkovitosti lijekova u liječenju kroničnih bolova u vratu vrlo ograničeni.

“Mjere rehabilitacije i akupunkturne studije pokazale su se učinkovitim načinom liječenja, što su pacijenti s kroničnom boli u vratu iskoristili u manjoj mjeri,” navodi dr. Goode. Najčešće korišteni tretmani od strane sudionika studije odnosili su se na površinsko grijanje (57%), propisano vježbanje (53%), hlađenje (47%), spinalnu manipulaciju (36%), i terapeutsku masažu (28%). “Naša ogledna populacija, unatoč korištenju niza dijagnostičkih i terapeutskih metoda odlikuje se visokim stupnjem invaliditeta. Sudeći po dosadašnjim dokazima, pojedini tretman precijenjeni su, dok su drugi jednostavno podcijenjeni”, zaključuje dr. Goode.

Izvor: Wiley-Blackwell

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje