Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA će u veljači provesti drugi test rakete SLS

Prvi test rakete proveden je sredinom siječnja i tom prilikom su aktivirana sva četiri RS-raketna motora.

Foto: NASA

NASA će u veljači provesti drugi kritični test motora za svoj prvi megaraketni Space Launch System nakon što je prvi pokušaj završio neslavno.

“NASA planira provesti drugi test rakete SLS koja će lansirati misiju Artemis 1 na Mjesec”, rekli su NASA-ini dužnosnici u izjavi u petak, a prenosi Space.

Testiranje će biti dio Green Run serije testiranja koja ima za cilj procijeniti jezgrenu raketnu etapu i uvjeriti se da je spremna za Artemis 1 misiju. Cilj Artemis misije je poslati letjelicu Orion na Mjesec.

Prvi test rakete proveden je sredinom siječnja i tom prilikom su aktivirana sva četiri RS-raketna motora. Test je trebao trajati osam minuta, međutim, završen je nakon 67 sekundi zbog problema s hidrauličnim sustavom. NASA sada želi provesti duži test kako bi skupila što više podataka.

Vrijeme testa je određeno na osam minuta, odnosno točno onoliko koliko je potrebno raketi da stigne u svemir. Analizirani su podaci prikupljeni tijekom prvog testa i zaključeno je da će za prikupljanje značajnih podataka u drugom testu biti dovoljne i četiri minute. Cilj je provjeriti je li jezgrena raketna etapa uistinu spremna za let.

Trenutno se radi na usavršavanju rakete, a nakon drugog testa bit će potrebno mjesec dana prije nego što se raketa transportira u NASA-in Svemirski centar Kennedy na Floridi gdje će se provesti misija Artemis planirana za ovu godinu.

NASA planira poslati ljudsku posadu na Mjesec do 2024. godine, no s obzirom na situaciju, to se ipak čini kao preoptimističan rok.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Rover teži oko 1.000 kilograma i veličine je manjeg automobila

Svemir

Jaja dvije riblje vrste preživjela su uvjete lansiranja ruske svemirske letjelice Soyuz.

Svemir

Spomenuti dogovor nije iznenađenje s obzirom na to da su odnosi između Roscosmosa i NASA-e u posljednje vrijeme zahladili

Oglašavanje