Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

NASA-in rover Perseverance spreman za lansiranje

Perseverance će put Crvenog planeta krenuti 30. srpnja.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Krajem 2019. godine moglo se čuti i pročitati da Mars 2020 rover, koji bi na Crveni planet trebao krenuti krajem srpnja, neće biti zadužen za traženje tragova života, već će mu temeljni cilj biti pripremiti svemirsku stazu za buduće misije s ljudskom posadom.

Prvi testovi su uspješno završeni u prosincu 2019. godine, a u planu je bilo da do kraja srpnja 2020. rover Perseverance krene put Marsa. Do cilja bi, prema planovima, trebao stići u veljači 2021. te postati peti rover SAD-a koji se spustio na taj planet. U rover su integrirani i instrumenti koji će služiti za analizu geološkog i kemijskog sastava površine Marsa, a tu su i mikrofoni za osluškivanje marsovskih vjetrova i 23 kamere.

Perseverance je veličine prosječnog automobila i ima šest kotača baš kao i Curiosity, što će mu omogućiti lakše kretanje po zahtjevnom terenu. Planirano je da rover pređe oko 180 metara tijekom jednog marsovskog dana, pošto brzina nije prioritet, a napaja se putem minijaturnog nuklearnog reaktora, koji će poslužiti i za generiranje energije za pokretanje divovskih ruku koje će služiti za bušenje i uzimanje uzoraka.

Prema najnovijim informacijama, rover je 27. srpnja uspješno prošao sve provjere i spreman je za lansiranje. To znači da misija teče prema planu i da će Perseverance put Crvenog planeta krenuti 30. srpnja i da će ako ne bude dodatnih problema na Mars stići 18. veljače 2021. godine.

Čini se kako i Majka Priroda surađuje s ovim planom, pošto za četvrtak najavljuju pogodno vrijeme. Postoji samo 20% vjerojatnosti da će loše vrijeme ugroziti pokušaj lansiranja u četvrtak, piše Space.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Curiosity je 5. kolovoza ove godine proslavio osam (zemaljskih) godina na Marsu.

Planete i mjeseci

Rover je lansiran iz Kennedy Space Centra na Floridi

Svemir

Studija predlaže upotrebu radijacijskog štita napravljenog od plijesni koje su otkrivene u blizini nuklearne elektrane Černobil 1991. godine i koje, čini se, pokazuju sposobnost...

Planete i mjeseci

NASA-in Hubble Space teleskop snimio je početkom srpnja novu, izuzetno bistru sliku Saturna.

Oglašavanje