Connect with us

Znanost

Izvor: HINA, Foto: NASA

Zemlja

NASA-in satelit zabilježio porast emisije ugljikova dioksida

Zaključci pet istraživanja objavljeni u časopisu Science temeljeni su na podacima satelita koji prati emisiju ugljika. Satelit je 2014. lansirala američka svemirska agencija NASA i zove se OCO-2, orbitirajući opservatorij ugljika.

Zadaća satelita je proučiti kako se ugljikov dioksid, vodeći staklenički plin koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva, kreće po Zemlji i utjecaj vegetacije na emisiju i pohranu ugljikova dioksida.

“Podaci pokazuju zapanjujuće promjene u ciklusu ugljika na sjevernoj polutki ovisno o promjeni godišnjih doba. U proljeće nastaje dramatično povećanje emisije ugljika zahvaljujući biljkama”, navodi se u jednom od pet radova u časopisu Science.

“Tijekom zime vegetacija minimalno proizvodi ugljikov dioksid ali raspadanje biljaka oslobađa ugljikov dioksid s porastom temperatura koje potiču emisije nastale izgaranjem fosilnih goriva nad Kinom, Europom i jugoistokom SAD-a.”

To dovodi do sezonskog porasta ugljika u travnju na sjevernoj polutki.

Nakon toga s prolaskom proljeća i približavanjem ljeta biljke počinju upijati ugljikov dioksid.

Još jedna od pet studija u časopisu Science otkrila je da je fenomen zagrijavanja oceana poznat kao topli ekvatorski El Nino rezultirao s mnogo više oslobađanja ugljika u tropskom pojasu nego ranijih godina.

El Nino je pojava koja izaziva fluktuiranje temperature površine mora i tlakova nad Tihim oceanom i može trajati više godina.

El Nino je 2015. i početkom 2016. “rezultirao oslobađanjem oko 2,5 gigatona ugljikova dioksida više u atmosferu u 2015. nego u 2011.”, navodi izvješće.

“Manje oborina u južnoj Americi i povećanje temperatura u Africi bili su ključni pokretači” te promjene, dodaje se. Očekuje se da će se ta pojava pogoršati do kraja stoljeća zbog globalnog zagrijavanja u tropskim krajevima koji su tradicionalno služili apsorpciji emisije ugljika.

U 2015. i 2016. OCO-2 satelit je zabilježio 50 postotno povećanje atmosferskog CO2 u usporedbi s prosjecima zabilježenima ranijih godina.

U tropskoj Aziji povećano oslobađanje ugljikova dioksida bilo je većinom zahvaljujući izgaranju biomase.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

1 komentar

1 komentar

 1. pero

  13 listopada, 2017 kod 3:02 pm

  Ne mogu vjerovati da prosječni ljudi otkad je digitalnih medija i interneta postaju sve gluplji i gljuplji.
  Ispada da smo se mi u socijalizmu (ne zbog socijalizma)
  i oćenito u razvijenom svijetu više brinuli o okolišu
  uz znanje i spoznaje koje smo tada imali, nego sada
  kada su mjerenje 1.000% točnija, sveobuhvatna, i svakodnevna.
  ostalom djeco, tko vas jebe.
  Vi ćete kupovati kisik u konzervama da bi dočekali drugo jutro.
  Ja ću do tada već dugo biti mrtav.
  Ipak postoje i dobre strane starenja.
  Beeeeeeeee, sišite mi kisik pumpicu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zemlja

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh