Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

NASA-ina “krtica” konačno probila koru Marsa

Stručnjaci su nakon godinu dana pokušavanja instrument napokon uspjeli smjestiti na planirani položaj.

Foto: NASA/JPL-Caltech

NASA je u svibnju 2018. godine lansirala raketu koja je do Marsa odnijela InSight sondu, čiji je zadatak što detaljnije istražiti ovaj planet.

Iz baze Vandenberg u Kaliforniji lansirana je nova sonda punog imena “Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport”, odnosno Mars InSight. Raketa je do Crvenog planeta stigla u studenom 2018. godine, te na površinu spustila sondu nešto sjevernije od Marsovog ekvatora.

Sonda InSight je tad započela misiju, kopanje i istraživanje zemljišta na Marsu, slojeva, sastava i geodetskih aktivnosti. Cilj istraživanja je proučavanje nastanka, kako Marsa, tako i cijelog Sunčevog sustava. Sonda ima mogućnost svoje senzore poslati i do pet metara u dubinu, gdje počinje s mjerenjem temperature, vibracije te seizmičkih aktivnosti. Prednost je u tome što su uvjeti na Marsu vjerojatno i danas slični onima prije više milijuna godina, što znači da postoji mogućnost da nisu uništeni svi tragovi koji bi mogli osvijetliti postanak cijelog Sunčevog sustava.

Jedan instrument sonde InSight je do sad bezuspješno pokušavao probiti Marsovu koru. U pitanju je tzv. “krtica za mjerenje temperature”. Za instrument je zadužen Njemački svemirski centar (DLR), a njegovi stručnjaci su nakon godinu dana pokušavanja instrument napokon uspjeli smjestiti na planirani položaj, piše Yahoo.

“Krtica” bi dalje trebala nastaviti sama i automatski prodrijeti još dublje, pa nam ostaje za vidjeti hoće li to uspjeti napraviti prije pješčane oluje koja se uskoro očekuje na ovom planetu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Razlozi ovakve odluke su problemi s procesom lansiranja uočeni tijekom vježbe.

Svemir

Znanstvenici na Internacionalnoj svemirskoj stanici tragaju za GPS alternativama koje bi bile od pomoći tijekom putovanja po dubokom svemiru.

Zvijezde i Sunce

Video je napravljen od velikog broja fotografija Sunca, snimljenih u posljednjih deset godina i traje točno 61 minutu.

Znanost

Naglašeno je kako je Jackson uvelike doprinijela razbijanju predrasuda.

Oglašavanje