Connect with us

Znanost

NASA kreće u potragu za životom na Jupiterovu mjesecu Europi

Credit: NASA

Astrobiologija

NASA kreće u potragu za životom na Jupiterovu mjesecu Europi

europa-nasa

U sjedištu američke svemirske agencije NASA-e čuju se zdravice: njihov im je Kongres upravo dodijelio značajno povećanje sredstava u odnosu na 2015. godinu.

Proračun za 2015. godinu iznosio je 18 milijardi dolara, što čini nešto malo manje od 0,5% BDP-a. Dužnosnici agencije tražili su povećanje sredstava od 550 milijuna dolara za naredno obračunsko razdoblje (2016. godinu), što je dočekano kritikama: u vrijeme kad se troškovi režu gdje god se stigne (vojni je proračun zadnjih godina skresan za 200 milijardi), bespredmetno je ulagati tolika sredstva u investicije od kojih nema brzog povrata novca, ili ga pak nema uopće.

U takvoj atmosferi odluka Kongresa da NASA-i ne samo odobri traženo, nego još i dodijeli sredstva koja ova uopće nije tražila, u znanstvenoj je zajednici glasno odjeknula. NASA je ukupno dobila 19,3 milijarde dolara, dakle 1,3 milijarde više no lani.

Više je ključnih projekata profitiralo od ove odluke, kao što su raketa Space Launch System i svemirski brod Orion, no najzanimljivije je dodijeljivanje čak 175 milijuna dolara za misiju k Jupiterovu mjesecu Europi.

Europa sadrži gotovo tri puta više tekuće vode no Zemlja (Credit: NASA)

Europa sadrži gotovo tri puta više tekuće vode no Zemlja (Credit: NASA)

U prvoj polovici sljedećeg desetljeća NASA je k Europi planirala poslati orbiter, odnosno sondu koja bi kružila oko mjeseca i detaljno ga istražila. Tek nakon toga bi uslijedila nova misija – vjerojatno tek 2030-ih – sa sondom koja bi se spustila na površinu i tražila dokaze vanzemaljskog života. Ispod Europine smrznute površine nalazi se, naime, duboki ocean za kojeg se pretpostavlja kako se u njemu kriju strani životni oblici. Uvjeti koji ondje vladaju vjerojatno su slični uvjetima u dubinama oceana ovdje na Zemlji, gdje život cvjeta.

NASA je sad dobila neočekivanih 175 milijuna dolara i zadatak da za te novce razvije odgovarajuću tehnologiju kojom će se spustiti na Europu. U NASA-i nisu željeli komentirati što će lander ondje raditi i kakve će instrumente nositi, jer u ovom trenutku to predstavlja obično nagađanje. Ono što se zna jest da će se morati pobrinuti da aparat izdrži ekstremne uvjete koji ondje vladaju, prije svega golemu Jupiterovu radijaciju te temperaturu koja doseže -210˚ C.

Izvor: America Space

Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I.

10 komentara

10 Comments

 1. Gabrijel Barišić

  22 prosinca, 2015 kod 5:13 pm

  tko se sjeća je li 3001. na Europi ili Enkeladusu?

 2. Darkoisimus Dark

  22 prosinca, 2015 kod 5:34 pm

  Koja korist ????

  • Kruno Negulić

   23 prosinca, 2015 kod 6:52 pm

   Koja je bila korist od brace Wright u to doma? A danas?

  • Darkoisimus Dark

   23 prosinca, 2015 kod 8:11 pm

   usporedujes neusporedivo i sta ce se desiti kad potrose milijarede dolara i nađu nekakav oblik zivota koja korist?? imamo mi i na zemlji problema za rjesavati pa kad tu rjesimo probleme onda neka se razbacuju a svatko sa malo mozga zna da svemir vrvi od zivota

  • Darkoisimus Dark

   23 prosinca, 2015 kod 8:17 pm

   a kad bi ovi slali svoje letjelice sa istim buđetom kao sto su imali braca Wright to bi bila znanost

 3. Libertas Nova

  22 prosinca, 2015 kod 6:40 pm

  pa šta su čekali tako dugo….već godinama čitam o tom istraživanju…

 4. Johnny Goto

  22 prosinca, 2015 kod 11:40 pm

  otkrili su odavno da u Europi nema života …

 5. Ivica Buljan

  23 prosinca, 2015 kod 1:41 pm

  PAD LAŽNIH DOGMI
  Neću duljiti pa evo neki od kratkih, jednostavnih i neoborivih primjera. Naš planet je ravna ploča, to dokazuje i zakon fizike, jer plamen kada gori uvijek se diže okomito prema sjeveru. To je najočitije na anktartici koja je smještena navodno na jugu kugle. Kad bi bila na kugli plamen na anktartici se nebi dizao prema nebu, tj jugu nego prema sjevernoj hemisferi, tj prema tlu, poput plamena naopako okrenute svijeće. A u hrvatskoj bi vatra gorjela pod oštrim kutem u odnosu na tlo, uperena prema sjevernoj hemisferi. Drugo, Geocentrizam je činjenica, što znači da se svi planeti sinkrono sa zvijezdama vrte oko zemlje ponavljajući svoja kretanja. Npr Venera se sinkrono kreće sa kolima kao kad kružno pokrećete list papira s točkama, te se odstojanje točki ne mijenja. Također ne postoji ni jedan dokaz da se Zemlja bilo kako giba, bio bi to apsurd. Npr kada bi se Zemlja rotirala recimo 1000 kmh, Zrakoplov koji bi poletio u smjeru rotacije i dodao brzinu od 500 kmh u odnosu na tlo, letio bi 2500 kmh u odnosu na tlo u slučaju da se polukružno okrene. Da se Zemlja rotira ne bi mogli ni jednostavno pravocrtno baciti kamen prema nekom objektu jer bi se objekt skupa s tlom izmaknuo od kamena. Također mjerenja udaljenih predmeta na vodi pokazuju da ona ne zalaze za obzor s udaljenošću, unatoč sotonskim lažima, dok bi da je Zemlja okrugla nakon nekoliko km propali za nekoliko m. NEPOSTOJI FOTOGRAFIJA KUGLASTE ZEMLJE NA KOJOJ SE NEMOŽE ODMAH DOKAZATI DA JE PHOTOSHOP. Ovo je samo dio neoborivih dokaza, dokazi ne mogu biti kontradiktorni, čuvajte se obmana prodanih duša i nevjerujte im ništa, jer jedino što oni imaju je laž. Danas su mnogi sposobni širiti laži čak i nakon što im dokažete da su to laži, bez obzira i ako nemaju neku konkretnu korist, nečudite se takvim ljudima jer oni mrze svjetlost i boga. Ako tko nije bio upoznat s ovime nadam se da će ga ovo potaknuti na istraživanje i razmišljanje. Jer sve što sam naveo je neoborivo, jer to nije znanstvena bajka i photoshop.

 6. Laura

  4 siječnja, 2016 kod 10:52 pm

  A gdje piše da samo na Zemlji smije biti života

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Astrobiologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh