Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA neće lansirati rover na Mars barem do 30. srpnja

Razlozi ovakve odluke su problemi s procesom lansiranja uočeni tijekom vježbe.

Foto: NASA/JPL

Čini se kako ćemo na lansiranje rovera Perseverance na Mars čekati više nego što se očekivalo, s obzirom na to da je američka svemirska agencija NASA ponovno odgodila lansiranje.

NASA i United Launch Alliance su prvobitno pomaknuli lansiranje rovera sa 17. na 22. srpanj, a sad je potvrđeno da se to ipak neće dogoditi prije 30. srpnja. Razlozi ovakve odluke su problemi s procesom lansiranja uočeni tijekom vježbe, odnosno podaci koje su pokazali senzori tekućeg kisika. Zbog tog problema, tim koji je zadužen za misiju treba još vremena kako bi procijenio što se zapravo dogodilo.

Čak i kad NASA ne bi uspjela obaviti lansiranja 30. srpnja, imali bi još vremena, pošto je prvobitni rok bio 5. kolovoza. Analitičari su taj rok produžili do 15. kolovoza, a izvršit će se analize kako bi se utvrdilo je li moguće dodatno produžiti rok. Rover bi trebao sletjeti u Marsov krater Jezero 18. veljače 2021. godine, piše Engadget.

NASA ovu misiju planira već godinama, a mnoge se kockice moraju posložiti kako bi ekspedicija bila uspješna. Mars 2020 je izuzetno važna misija jer ima za cilj utvrditi je li postojao život na Marsu, a uz to, razmišlja se i o mogućnosti donošenja uzoraka tla na Zemlju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Rover je lansiran iz Kennedy Space Centra na Floridi

Planete i mjeseci

Perseverance će put Crvenog planeta krenuti 30. srpnja.

Svemir

Studija predlaže upotrebu radijacijskog štita napravljenog od plijesni koje su otkrivene u blizini nuklearne elektrane Černobil 1991. godine i koje, čini se, pokazuju sposobnost...

Planete i mjeseci

NASA-in Hubble Space teleskop snimio je početkom srpnja novu, izuzetno bistru sliku Saturna.

Oglašavanje