Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA objavila nova pravila za zaštitu Mjeseca i Marsa od mikroba sa Zemlje

Dvije nove direktive objavljene su 9. srpnja, a u pitanju su procedure koje bi trebale spriječiti biološke kontaminacije.

Foto: Pixabay

NASA je objavila nova pravila koja bi Mjesec i Mars trebala zaštiti od kontaminacije tijekom misija s ljudskom i robotskom posadom, piše Space.

Dvije nove direktive objavljene su 9. srpnja, a u pitanju su procedure koje bi trebale spriječiti biološke kontaminacije. Biološki materijali koji sa Zemlje dospiju na druga mjesta u svemiru mogli bi ugroziti buduća istraživanja i tako utjecati na potencijalna otkrića o postojanju organskih materijala na drugim planetima.

Time se zapravo štite interesi znanstvene zajednice, s obzirom na to da je važno da misije iza sebe ostave neugroženo okruženje i tako spriječe situaciju da se kasnije dođe do otkrića koja su temeljena na problemima koji su nastali uslijed neke kontaminacije.

Jedna direktiva svemirske agencije NASA-e je usmjerena na Mjesec, a druga na Mars. Problemi kontaminacije se odnose i na materijale koji bi se nesvjesno s drugih planeta dopremili na Zemlju.

1 komentar

1 komentar

  1. Zoran Petrović

    21 srpnja, 2020 u 6:14 am

    Bolje bi im bilo da se pobrinu za higijenu ovog planeta prihvaćajući razne dogovore o zaštiti planeta Zemlje od zagađenja i utjecaja na globalno zatopljenje. Istupaju i iz WHOa. Najbolje im je da se isele kompletno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Curiosity je 5. kolovoza ove godine proslavio osam (zemaljskih) godina na Marsu.

Planete i mjeseci

Rover je lansiran iz Kennedy Space Centra na Floridi

Planete i mjeseci

Perseverance će put Crvenog planeta krenuti 30. srpnja.

Svemir

Studija predlaže upotrebu radijacijskog štita napravljenog od plijesni koje su otkrivene u blizini nuklearne elektrane Černobil 1991. godine i koje, čini se, pokazuju sposobnost...

Oglašavanje