Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

NASA otkrila složen život ispod 200 metara leda

U potrazi za izvanzemaljskim životom, znanstvenici su posljednjih godina pokrenuli intenzivnija istraživanja tzv. ekstremofila, životnih vrsta koje uspijevaju preživjeti u iznimno negostoljubivim uvjetima – na vrlo visokim ili vrlo niskim temperaturama.

NASA-ini znanstvenici pronašli su ispod 200 metara debelog sloja leda na Antarktiku, na mjestu na kojem nisu očekivali nikakve oblike osim mikroba koji mogu podnijeti temperature niže od ledišta vode, neočekivano složen organizam – rođaka kozice.

“Jednostavno smo se izbezumili”, opisao je nevjericu svojeg tima Robert Bindschadler koji će otkriće predstaviti sutra na konferenciji American Geophysical Uniona. Njegova je ekipa spustila kameru kroz rupu izbušenu u ledu, a s njom je na površinu izvukla još i krakove za koje vjeruju da pripadaju nekom obliku meduze.

U potrazi za izvanzemaljskim životom, znanstvenici su posljednjih godina pokrenuli intenzivnija istraživanja tzv. ekstremofila, životnih vrsta koje uspijevaju preživjeti u iznimno negostoljubivim uvjetima – na vrlo visokim ili vrlo niskim temperaturama na mjestima do kojih ne dopire sunčeva svjetlost, a hranjive tvari su oskudne. Naime, stručnjaci smatraju da se u traganju za životom ne bismo trebali ograničiti isključivo na planete koji imaju uvjete za život identične ovima na Zemlji te da se on mogao razviti i na svjetovima kao što je Jupiterov zaleđeni mjesec Europa.

“Kad pomislite da tu ništa ne može živjeti, pronađete ne jednu, nego dvije životinje”, komentirala je biologinja Stacy Kim. “Mi pojma nemamo što se sve nalazi tamo dolje.”

Uvjerena je da pronađena stvorenja stalno žive pod ledom, odnosno da nisu doplivala, jer se mjesto istraživanja nalazi gotovo 30 kilometara od otvorenih mora. Ističe da je Bindschadler izbušio rupu promjera 20 centimetara u koju se skupila mala količina vode te da je praktički nemoguće da dva bića doplivaju iz velikih udaljenosti i zajedno se nađu na tako malom prostoru.

Stvorenje dužine 7,5 cm latinskog naziva Lyssianasid amphipod daleki je rođak kozice.

Izvor: Jutarnji List

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Tvrtka SpaceX je odgodila jučerašnje lansiranje zbog nepovoljnog vremena.

Svemir

Crew Dragon kapsula će biti lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi večeras u 22:33 sati po našem vremenu

Psihologija

Sudionici eksperimenta će iskusiti slične uvjete onima kojima će biti izloženi astronauti na Marsu.

Svemir

Satelit WorldView-3 je nove snimke napravio 23. svibnja s udaljenosti od 650 kilometara.

Oglašavanje