Connect with us

Znanost

NASA otkriva prve znakove leda na površini Mjeseca

Foto: NASA

Svemir

NASA otkriva prve znakove leda na površini Mjeseca

Stručnjaci NASA-e otkrili su zamrznute mrlje vode na tlu Mjeseca. Te mrlje leda mogu biti vrijedan izvor vode za buduće istraživače koji se nalazi u misiji na Mjesecu. Ledena površina se nalazi na polovima Mjeseca gdje temperature mogu pasti niže od -163 ° C, jer su to dijelovi koji nisu izloženi sunčevoj svijetlosti.

Astronomi u američkoj svemirskoj agenciji koristili su hi-tech tehnike skeniranja slike koje mogu razlikovati vrste vode, poput ledenih mrlja i vode, prema Daily Mailu.

Skenirajući mjesečeve stupove tim astronoma uspio je identificirati brojne mrlje od leda na površini. Unatoč oštroj klimi, astronomi tvrde da samo 3,5% područja koja nikada ne vide sunčevu svjetlost sadrže ledene ploče. Većina ledenih mrlja otkrivena je na južnom lunarnom polu oko “klastera kratera”, kaže The Guardian. Ovi krateri dobili su ime po poznatim astronomima i istraživačima, kao što su “Haworth, Shoemaker, Sverdrup i Shackleton”.

Nalazi su objavljeni 20. kolovoza u Zborniku Nacionalne akademije znanosti, koji opisuje otkriće kao “izravni i konačni” dokaz vode.

Otkriće je još jedan uspjeh za M3 instrument, kaže CNet. Skener je pomogao astronomima prepoznati tragove vode apsorbirane na mjesečevo tlo u 2009. godini. Dok otkriće zamrznutih mrlja nije prvi znak vode na Mjesecu, prvi put su astronomi pronašli tragove leda na površini Mjeseca.

Više u Svemir

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh