Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA pokazala nova svemirska odijela za misije

NASA je u utorak pokazala dva nova svemirska odijela skrojena za buduće astronaute koji će hodati po Mjesecu ističući razvoj ključnog elementa ubrzanog programa te američke svemirske agencije da se vrati na Mjesec do 2024.

Dva NASA-ina inženjera prohodala su pozornicom u washingtonskom stožeru agencije odjeveni u svemirska odijela, činili čučnjeve pred publikom sastavljenom od studenata i novinara pokazujući kako će izgledati svemirska odjeća za nultu gravitaciju prema NASA-inom programu Artemis za istraživanje Mjeseca.

“Ovo je prvo odijelo koje smo projektirali u zadnjih oko 40 godina”, rekao je Chris Hansen, ravnatelj u NASA-inu uredu za konstruiranje svemirskih odijela.

“Danas ste vidjeli prototip tlačne odjeće. Sustav za održavanje života je u laboratoriju u Houstonu”, rekao je. “Želimo sustave koji će omogućiti našim astronautima da budu znanstvenici na površini Mjeseca”.

Trumpova administracija je u ožujku dala naputak NASA-i da spusti ljude na Mjesec do 2024. ubrzavajući postizanje cilja da se Mjesec kolonizira kao polazno mjesto za misije na Mars.

Jedno odijelo od narančaste tkanine će astronauti nositi unutar svemirskog broda. Astronauti će nositi mnogo veće, većinom bijelo odijelo na površini Mjeseca.

Nova odijela će omogućiti mnogo lakše hodanje, sagibanje i čučnjeve u kretanju po Mjesečevoj površini, rekla je Amy Ross, vodeća inženjerka NASA-e za svemirska odijela.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Curiosity je 5. kolovoza ove godine proslavio osam (zemaljskih) godina na Marsu.

Planete i mjeseci

Rover je lansiran iz Kennedy Space Centra na Floridi

Planete i mjeseci

Perseverance će put Crvenog planeta krenuti 30. srpnja.

Svemir

Studija predlaže upotrebu radijacijskog štita napravljenog od plijesni koje su otkrivene u blizini nuklearne elektrane Černobil 1991. godine i koje, čini se, pokazuju sposobnost...

Oglašavanje