Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

NASA pomakla misiju u kojoj bi trebala poslati dron na Saturnov mjesec za 2027. godinu

Foto: NASA/JHU-APL

NASA planira poslati dron na Saturnov mjesec Titan, ali čini se da ćemo na to ipak čekati više nego što smo mislili.

Američka svemirska agencija NASA odgodila je lansiranje drona Dragonfly za otprilike jednu godinu, pa se lansiranje neće dogoditi 2026. nego 2027. godine. Agencija je kao razlog odgode navela “vanjske čimbenike” među kojima se našla i aktualna pandemija koronavirusa. Utjecaj pandemije na budžet odjela za planetarnu znanost je i više nego očit, tako da je praktičnije rješenje sačekati s misijom, piše Engadget.

Lansiranje Dragonfly drona je prvobitno bilo planirano za 2025. godinu, tako da ovo nije prva odgoda ove misije. NASA je to već ranije učinila i pomakla lansiranje s 2025. godine na 2026. godinu.

Riječ je o vrlo ambicioznom projektu, a Dragonfly bi trebao provesti devet godina obavljajući misije i prikupljajući uzorke za proučavanje. Cilj misije je proučiti naseljivost i razvoj probiotičke kemije u ključnom krateru udara na mjesecu Titanu.

Iako će se na završne rezultate dugo čekati, ako sve prođe prema planu, očekuje se da će Dragonfly omogućiti bolju sliku o još uvijek misterioznom mjesecu, kao i o održivosti života izvan našeg planeta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Astronautkinja američke svemirske agencije Kate Rubins zbog svog posla na dan izbora neće moći biti kod kuće, pa je iskoristila jedinstvenu priliku za rano...

Svemir

Do incidenta je došlo zbog količine materijala koji je prikupljen, pa se kamenje zabilo u vrata kontejnera i uzrokovalo njegovo rasipanje u svemir.

Svemir

NASA-in astronaut i dva ruska kozmonauta u letjelici Soyuz MS-16 sletjeli su u kazahstanske stepe nakon što su proveli 196 dana u orbiti na...

Planete i mjeseci

Planine na Plutonu imaju snježne vrhove, ali se ti vrhovi poprilično razlikuju od onih na Zemlji. Štoviše, ove snježne kape nisu napravljene od smrznute...