Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Neandertalci su koristili ‘aspirin’ i ‘penicilin’ a neki su bili i vegetarijanci

Dok su neandertalci živjeli, dentalna medicina, jasno je, nije još postojala. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da su naši stari rođaci imali aspirin prije aspirina, a moguće čak i penicilin.

Do tog su važnog otkrića došli australski znanstvenici genetskom analizom zubnog plaka kojeg su imali s 4 neandertalska ostatka iz špilja u Španjolskoj i Belgiji. Uzorci su starosti između 42.000 i 50.000 godina. Laura Weyrich, voditeljica istraživanja sa sveučilišta u Adelaideu je rekla kako je DNA analiza plaka otvorila čitav niz saznanja.

“Dentalni plak sadrži mikroorganizme koji su bili u ustima te patogene iz gastrointestinalnog i respiratornog trakta”, napisala je Weyrich u časopisu Nature. S obzirom na to da plak sadrži i djeliće hrane, predstavlja tako jedinstveno saznanje o načinu neandertalskog života. Od onoga što su konzumirali ili kakvog su zdravlja bili do informacija kako su se koristili okolišem.

Jedna od važnijih spoznaja je otkrivena u čeljusti neandertalca iz špilje El Sidron u Španjolskoj. “Imao je dentalni apsces, koji je vidljiv na vilici”, poručio je australski znanstvenik Alan Cooper. “Plak nam je također otkrio da je imao i crijevne parazite koji su uzročnici akutne dijareje, što bi značilo da je bio poprilično bolestan”, dodao je.

“DNA analiza nam je otkrila i ono neočekivano. Taj neandertalac je jeo bijelu topolu, koja ima u sebi salicilnu kiselinu (koja je aktivni sastojak aspirina)”, kazao je Cooper.

“Još je zanimljivo kako smo pronašli i tragove prirodne antibiotske plijesni (penicilin)”, naglasio je. Sva ta otkrića upućuju na to da je “neandertalac ustvari imao solidno znanje o ljekovitim biljima i analgetskim i protuupalnim sastojcima te da se sam liječio”, rekao je Cooper. “Upotreba penicilina 40.000 godina prije Fleminga bi bila nevjerojatna. I sigurno je suprotna našem popularnom pojednostavljenom pogledu na naše drevne rođake”, završio je Cooper.

Otkriveno je također kako se neandertalska prehrana mijenjala ovisno o lokaciji. Oni koji su pronađeni u Belgiji su jeli meso vunastog nosoroga (danas izumrlog) i divljih ovaca, a divlje gljive su bile svojevrsni „prilog“. Oni pronađeni u Španjolskoj su, čini se, bili vegetarijanci. Nisu, naime, pronađeni nikakvi tragovi konzumacije mesa, samo su se hranili pinjolima, gljivama, mahovinom i korom drveća.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Evolucija

Čini se kako se davno izumrli neandertalci i rani ljudi nisu samo nadmetali jedni s drugima, već su se očigledno i miješali u više...

Arheologija i paleontologija

Ako je vjerovati rezultatima istraživanja tima znanstvenika s University of Texas, u DNK profilu današnjih stanovnika Melanezije kriju se ostaci treće, dosad neotkrivene vrste...

Arheologija i paleontologija

Da bi se otkrilo zašto su neandertalci najuže povezani s ljudima izvan Afrike, znanstvenici s američkog sveučilišta Harvard i njemačkog znanstvenog Instituta Max Planck...

Biljke i životinje

Znanstvenici s kanadskog sveučilišta Guelph otkrili su potencijal marihuane u ublažavanju boli, pokazujući koliko jako djelovanje ova biljka može imati. Na koji način je...

Oglašavanje