Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Nedostatak sna kod žena u postmenopauzi povezan s krhkijim kostima

Nedostatak sna kod starijih žena dugoročno može rezultirati krhkijim kostima, pokazalo je novo istraživanje američkih znanstvenika.

Studijom je uocen 22 posto veći rizik od niske koštane mase kod žena u postmenopauzi, u odnosu na njihove vršnjakinje koje su spavale najmanje sedam sati te 63 posto veći rizik od razvoja osteoporoze kuka.

Slicni su bili rezultati studije za kralježnicu.

Gušca koštana masa je važna jer su krhke kosti podložnije lomovima, a kod starijih osoba oni mogu smanjiti kvalitetu i duljinu života.

Znanstvenici su u studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Bone and Mineral Research povezanost izmedu kratkog i sna i zdravlja kostiju opisali umjerenom.

No san, za razliku od brojnih drugih načina lijecenja, nema štetnih nuspojava.

“Nije rijec o tabletama i nitko ih ne mora plaćati, san je besplatan”, rekla je Heather Ochs-Balcom, epidemiologinja sa Sveucilišta u Buffalu koja je vodila studiju. “Riječ je o jednostavnoj preporuci koja ce vam poboljšati zdravstveno stanje”.

Studija je još jedna u nizu istraživanja koja potvrduju da spavanje ima širok učinak na zdravlje svakog pojedinca. Nedavna studija pokazala je da je nesanica povezana s problemima kardiovaskularnog sustava, raspoloženja, metabolizma i imunosnog sustava.

I prethodna studija istog tima znanstvenika utvrdila je povezanost previše sna, premalo sna ili sna ispunjenog noćnim morama s učestalim padovima i prijelomima kostiju.

Najnovijom studijom su analizirani podaci o 11.084 žena u postmenopauzi. Znanstvenici su se oslanjali na informacije o kvaliteti sna koje su dobili od samih ispitanica.

Sudionice istraživanja odgovorile su na pitanja o životnoj dobi, obrazovanju, godinama života, pušackim navikama, tjelesnoj težini i drugome.

Na pitanje o kvaliteti sna deset posto ispitanica odgovorilo je da spava krace od pet sati.

Ochs-Balcom je kazala da svrha studije nije bila doznati zbog čega nekvalitetan san utjece na zdravlje kostiju te je dodala da je ranija studija pokazala povezanost izmedu nedostatka sna i hormonalnih te metaboličkih promjena, kao i upala kod žena u postmenopauzi.

Početkom prošlog tjedna Americka akademija za medicinu sna objavila je rezultate novog istraživanje koji su potvrdili da si brojni Amerikanci uskracuju kvalitetan san zbog raznih oblika zabave.

Najcešci kradljivci sna su ‘noćna tulumarenja’, a odmah iza njih su video igrice, čitanje knjiga ili praćenje sportskih događaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

San ima veliki utjecaj na naše zdravlje i kvalitetu života. Užurbani životni stil često otežava kvalitetno spavanje, a manjak sna utječe na naše raspoloženje,...

Arheologija i paleontologija

Poljski znanstvenici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su proučavali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju...

Tehnologija

Istraživači tvrde da ova potreba za odmorom nije sveprisutna kod umjetne inteligencije.

Biologija

U prosjeku, žene žive šest do osam godina duže od muškaraca. Naravno, pod pretpostavkom da se prema njima dobro postupa, ali to je nešto...

Oglašavanje