Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Nema samo Jupiter ogromnu oluju…

FOTO: SPACE.COM

Iako je Jupiterova crvena pjega zasigurno najveća oluja u Sunčevom sustavu, dotična je dobila konkurenciju u našoj galaksiji. Međutim, spomenuta oluja odvija se, ni manje ni više, nego u atmosferi smeđeg patuljka.

Za one koji ne znaju, riječ je o nebeskom tijelu čija je masa nekoliko puta veća od one plinovitih divova, međutim nedovoljno velika da bi se smeđi patuljak pretvorio u zvijezdu. I dok je u unutrašnjosti nešto masivnijih smeđih patuljaka moguća nuklearna fuzija nižeg intenziteta, zbog koje temperature navedenih tijela mogu doseći i nekoliko tisuća Celzijevih stupnjeva, većina spomenutih nebeskih tijela nije sposobna pokrenuti procese svojstvene za zvijezdu. Stoga njihove atmosfere umnogočemu nalikuju onima plinovitih divova, gdje su snažni cikloni veličine planeta Zemlje uobičajena pojava.

Jedan od takvih smeđih patuljaka je i W1906+40, kojeg je NASA-in Wide-field Infrared Survey Explorer otkrio još 2011. godine. Nakon što su znanstvenici uvidjeli kako je dotični objekt u vizualnom polju svemirskog teleskopa Kepler, odlučili su ga pomnije proučiti. Podsjetimo, Keplerova primarna svrha je potraga za egzoplanetima, i to praćenjem promjena intenziteta svjetlosti matične zvijezde, što upućuje na to da oko navedene kruži planet te ju tijekom prelaska preko njenog diska djelomično zaklanja. Međutim, Kepler je ponekad u stanju detektirati i promjene u magnetskoj aktivnosti zvijezda, pa je i u ovom slučaju Kepler detektirao iznimno veliku promjenu.

Kako bi detaljnije istražili navedenu anomaliju, znanstvenici su se odlučili poslužiti još jednim svemirskim teleskopom. Riječ je o Spitzer Space Telescope koji posjeduje mogućnost promatranja u infracrvenom dijelu spektra. Promotrivši veliki tamni oblik na W1906+40, Spitzer je otkrio kako nije riječ o pojavi uzrokovanoj magnetizmom, već je riječ o atmosferskom fenomenu, točnije o velikoj oluji u blizni sjevernog pola.

„Zvijezda je veličine Jupitera, a oluja je veličine Jupiterove crvene pjege. Znamo kako ova novootkrivena oluja traje već najmanje dvije godine, a vjerojatno i duže. Nije nam poznato je li ovakav tip oluje na zvijezdama o jedinstvena ili uobičajena pojava, baš kao što ne znamo zbog čega toliko traje”, otkrio je prof.John Gizis s University of Delaware.

Kako izgleda dotična oluja možete vidjeti u sljedećoj animaciji:

 

Izvor: NASA/JPL-Caltech

1 komentar

1 komentar

  1. Zenske frizure

    7 siječnja, 2016 u 9:26 am

    Kako dobro izgledaju slike

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

NASA-ina svemirska sonda Lucy uspješno je lansirana s Cape Canaverala na Floridi, što predstavlja početak 12-godišnje misije koja ima za cilj proučiti Jupiterove asteroide....

Planete i mjeseci

Misija američke svemirske agencije, Juno, zabilježila je neobična svjetla na Jupiteru (aurore) koja se mreškaju oko polova planeta. Letjelica Juno fotografira Jupiter još od...

Planete i mjeseci

Najuočljivija oluja je dobila naziv Great Red Spot.

Znanost

Znanstvena otkrića u 2017. godini bila su zaista nešto posebno – i manifestirala su se u gotovo svakoj disciplini, među njima i u kozmologiji,...

Oglašavanje