Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Nestajanje pataka?

Gubitak vodenih staništa u jamama livada u regiji centralne Sjeverne Amerike zbog toplije i suše klime će se negativno odraziti na milijune vodenih životinja koje ovise o regiji za hranu, sklonište i podizanje mladih, prema istraživanju objavljenom 1. veljače u časopisu BioScience.

Čini se da nova istraživanja pokazuju da je regija puno više osjetljiva na klimatsko zatopljavanje i isušivanje nego što se predhodno mislilo.

“Udar na milijune vodenih staništa koja privlače bezbrojne patke u proljeće na ova područja parenja , čini to da teško zamislimo kako održati današnji nivo populacije vodenih životinja u izmjenjenim klimatskim uvjetima ,” kaže dr. Glenn Guntenspergen, istraživač U.S. Geological Survey i jedan od autora istraživanja. “Roditelji neće moći imati vremena podizati svoje mlade kako bi mogli letjeti, zato što se vodena staništa isušuju prebrzo u klimatskom zatopljavanju u budućnosti,” nadodao je.

Novi model vodenih staništa razvijen od strane autora kako bi se bolje razumjeli utjecaji klimatskih promjena u vodenim staništima u regijama prerijskih jama, pokazao je značajnu redukciju u volumenu vode , skraćujući vrijeme zadržavanja vode u vodenim staništima i promjene u dinamici vegetacije vodenih staništa u ovoj 800,000-kvadratnoj kilometarskoj regiji u Ujedinjenim Državama (Sjeverna i Južna Dakota, Montana, Minnesota i Iowa) i Kanada.

Mnogo vrsta vodenih područja – kao što su vodene ptice i vodozemci – zahtijevaju minimalno vrijeme provedeno u vodi da bi završili svoje životne cikluse. Na primjer, većina pataka koje se praćakaju u vodi – kao što su divlja patka i mala divlja patka—zahtijevaju najmanje 80 do 110 dana vodene površine za rast svojih mladih gdje mogu letjeti i za parenje odraslih te za dovršavanje mitarenja, vrijeme kad su ptice bez perja dok im ne naraste novo. U dodatku, obilje vodenih životinja je potrebno zbog parenja vodenih ptica koje se tipično osame od drugih ptica iste vrste.

“Na nesreću, simulacija modela pokazuje predviđanje scenarija klimatskih promjena za ovu regiju (povećanje 4-stupnja Celzijusova), jame zapadne prerije će biti isušene a one istočne će imati nekoliko funkcionalnih vodenih staništa i obitavališta za gniježđenje te podupiranje povijesnih nivoa vodenih ptica i drugih vrsta koje ovise o vodenim staništima,” kaže dr. W. Carter Johnson, još jedan autor studije i istraživač na Sveučilištu South Dakota State University.

Autori su naznačili da njihov model omogućava više iscrpnih analiza utjecaja klimatskih promjena diljem sjeverne prerije, zato što je simultano ispitana dinamika hidrologije i vegetacije kompleksa vodenih staništa, koja su također važna za divlji život koji ovisi o prerijskim jamama za dio ili za njihov cijeli životni ciklus.

“Naši rezultati indiciraju da su vodena staništa prerije visoko osjetljiva na klimatsko zagrijavanje, i manje otporna nego što smo prije vjerovali,” kaže Guntenspergen. “Sve najvlažnije godine povijesnog booma za produkciju vodenih ptica na sušnim područjima regije prerijskih jama, mogu biti i godine upropaštavanja na 4-stupnja Celzijusova toplijoj klimi.”

Ovi pronalasci mogu poslužiti kao podloga za menadžere i izrađivanje politike razvijanja da bi se pripremilo na prilagođavanje klimatskim promjenama u regiji prerijskih livada.

Ovaj članak, eng. Prairie wetland complexes as landscape functional units in a changing climate, je objavljen u časopisu BioScience i autoriziran od istraživača sa Sveučilišta South Dakota State na U.S. Geological Survey, Sveučilišta u Montani, Sveučilište St. Olaf , The Desert Research Institute-University of Nevada, i od Sveučilišta u državi Idaho.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje