Connect with us

Znanost

Neven (Calendula officinalis)

Foto: Pixabay

Alternativna medicina

Neven (Calendula officinalis)

Neven je autohtona biljka mediterana, ali ju nalazimo u cijelome svijetu. Ova biljka je poznata još od davnima po svojim ljekovitim djelovanjima. Najpoznatija je u obliku masti. Nevenova mast se koristi za rane iz razloga što potiče cirkulaciju i stvaranje novog tkiva, ali i za iritiranu kožu, opekline, tretiranje suhe kože, ekceme, nazebline, podljeve i istegnute mišiće. Zahvaljujući tome što sadrži poveću količinu flavonoida djeluje protuupalno.

Neven je također saveznik u liječenju bolesti digestivnog trakta, naime bitan je sastojak raznih čajeva koji pomažu pri zacjeljivanja rana na želudcu i u crijevima te uravnoteženom lučenju zuči. Ova biljka također smiruje upale debelog crijeva te pomaže pri zaustavljanju dijareje.

Nedavna istraživanja pokazala su i njegovo sedativno djelovanje zbog kojeg snižava krvni tlak te se preporučuje u borbi protiv angine pektoris.

Odličan saveznik protiv menstrualnih grčeva

Poznato je kako neven djeluje antispazmično, dakle otklanja grčeve u maternici a to dovodi do manje bolnih menstrualnih ciklusa.

Pomaže zdravlju kože

Neven djeluje blagotvorno na kožu. Kao što smo ranije naveli, koristi se za rane, opekotine i sl., a poznato je i da pomaže kod bolesti psorijaze, zbog prisustva vitamina A.

Pomaže kod povišene tjelesne temperature

Ova biljka potiče znojenje te ima antivirusno djelovanje, što je dobitna kombinacija protiv povišene temperature.

Čaj za čišćenje organizma:

  • Neven 20g
  • Maslačak 20g
  • Breza10g
  • Nana 10g

Potrebno je zajedno pomiješati sve biljke te zatim 4 velike žlice ove mješavine preliti sa jednom litrom kipuće vode. Nakon toga, čaj je potrebno poklopiti i pustiti da odstoji sat vremena.

Nevenovo uljeNevenovo ulje je osobito djelotvorno protiv hemeroida, gljivičnih bolesti kože, lišajeva, ekcema, impetiga, rana, gnojnih čireva i drugih kožnih oboljenja. Za pripremu ulja je potrebno ubrati cvjetove nevena te izabrati ono koji su najveći i koji su izrazito narančaste boje. Nakon što smo ih ubrali, potrebno ih je prosušiti na papiru ili kuhinjskoj krpi te tako ostaviti nekoliko dana. Nakon toga je potrebno jednu čistu staklenu bocu napuniti sa hladno prešanim uljem i napuniti ubranim cvjetovima.
Dobro zatvoriti i držati na suncu u razdoblju od mjesec dana. Nakon toga procijediti ulje kroz sterilnu gazu i čuvati ga na hladnom i tamnom mjestu.

Nastavi čitati
Advertisement

Više u Alternativna medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh