Connect with us

Znanost

Ekologija i okoliš

New York uvodi teretne bicikle kako bi zamijenio benzinska dostavna vozila

New York je ovog tjedna objavio plan uvođenja električnih teretnih bicikala koji bi trebali zamijeniti dostavna vozila koja zagađuju okoliš i tako ublažiti prometne gužve koje stvaraju.

Dostavne tvrtke Amazon, UPS i DHL sudjelovat će u šestomjesečnom probnom programu njujorškog odjela za promet, prenio je list New York Times.

Program će obuhvatiti najzagušenije ulice na Manhattanu južno od 60. ulice i dostavni će bicikli smjeti koristiti mrežu gradskih biciklističkih staza.

U okviru programa stotinu bicikala imat će dozvolu besplatnog parkiranja na postojećim zonama za istovar robe koje su uobičajeno rezervirane za kamione i kombije. Vozači će manje bicikle u nekim slučajevima smjeti parkirati i na pločnicima.

PORAST INTERNETSKE TRGOVINE

Odjel za promet “sretan je što može objaviti probni program koji bi učinio njujorške dostave sigurnijima i zelenijima poticanjem na korištenje teretnih bicikala umjesto kamiona i kombija”, poručio je gradski povjerenik za promet Polly Trottenberg.

Taj potez pokušaj je da se odgovori na sve veće gužve koje stvaraju dostavna vozila kojih je sve više zbog porasta internetske trgovine. Oko 45 posto Njujorčana primi prosječno jednom tjedno paket na kućnu adresu, prema podacima iz 2018. gradskog odjela za promet.

Drugi veći gradovi poput Pariza, Londona i Hamburga već su uveli dostave biciklima i to se pokazalo uspješnim.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh