Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Nissan razvija biogorive ćelije

u838739789

Iako se ubrzano razvijaju nove tehnologije baterija i brzog punjenja, najveća mana električnih automobila i dalje ostaje njihov domet. Stoga je Nissan odlučio razviti pogon s biogorivom ćelijom kako bi donekle riješio ovaj problem. Naime, novi sustav omogućava domet od 600 km, što je u rangu većine automobila s konvencionalnim pogonom. Za razliku od konvencionalnih pogona, ovaj sistem uz velik domet nudi i sve prednosti električnih automobila kao što su smanjena buka, veliki moment i velika korisnost sustava.

3877839879

Prema Nissanu, ovaj sustav za pogon koristi mješavinu 55% vode i 45% bio etanola, što znači da su troškovi nešto veći od standardnih izvedbi električnih automobila poput Tesle, no zato su troškovi 2/3 manji od konvencionalnih automobila.

Ovaj sustav radi tako da gorive ćelije pretvaraju bioetanol u vodik, a vodik se zatim miješa s atmosferskim zrakom i proizvodi električnu energiju u gorivnim člancima. Električna energija se u konačnici pohranjuje u baterije i koristi za pogon električnog motora.

Velika prednost Nissanovog sustava je u tome što za nadolijevanje goriva koristi postojeću infrastrukturu, te mu za pogon nije potreban veliki tlačni spremnik kao za automobile s pogonom na vodik.

0983893890

Iz Nissana tvrde da je korištenje bioetanola karbonski neutralno budući da se u proizvodnji bioetanola koristi šećerna repa. Naravno, ova izjava ne uključuje potrošnju fosilnih goriva koja su potrebna za samu proizvodnju šećerne repe, te korištenje velikih površina plodne zemlje. Ova tehnologija je još u razvoju, no upitna je njena komercijalna primjena zbog sve većih problema koji se vežu uz proizvodnju biogoriva. Također, očito je da budućnost električnih automobila leži u razvoju baterija i pronalaženju načina njene ekonomske isplativosti.

Izvor: Nissan

3 komentara

3 Comments

 1. Social & Traffic exchange for PRO 's

  27 lipnja, 2016 u 9:31 am

  Večina električnih automobila ima domet veći od većine manjih “običnih”, tako da ja tu i ne vidim nikakav problem 🙂

 2. Dinko Bliks

  28 lipnja, 2016 u 4:05 pm

  sssssssss

 3. Vazda.ba

  29 lipnja, 2016 u 10:17 am

  Dijelim ovo na fejsbuk !!!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje