Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Njemačka arktička ekspedicija postavlja istraživački kamp na ledenoj santi

Znanstvenici su odabrali ledenu santu na koju će postaviti istraživački kamp sa svim mjernim stanicama kako bi proveli jednogodišnju međunarodnu ekspediciju istraživanja Arktika, objavio je njemački Institut Alfred Wegener.

Ekspedicija koja je onamo doplovila na istraživačkom ledolomcu Polarstern djeluje pod nazivom “Mosaic”.

Nakon višednevnog pretraživanja, znanstvenici su u Arktičkom moru sjeverno od Rusije pronašli prikladnu ledenu santu dimenzija 2,5 kilometra na 3,5 kilometra koja će im služiti kao baza za misiju, priopćio je institut.

“Možda ovo i nije savršena ledena santa, no najbolja je u ovome dijelu Arktika te nam pruža bolje radne uvjete nego što smo mogli očekivati ​​nakon toploga arktičkog ljeta”, rekao je voditelj misije Markus Rex.

Odabir prave sante leda ključan je za naš plan, a to je omogućiti ekspedicijskom brodu Polarstern plutanje uz struju za vrijeme zime, kada ledolomci najčešće ne uspijevaju prodrijeti tako duboko prema središnjem Arktiku.

Morat ćemo malo pričekati i vidjeti je li naša ‘podloga’ dovoljno stabilna da izdrži jesenske oluje koje upravo kreću”, rekao je Rex, dodavši da su članovi tima “spremni na sve scenarije”.

“Dobro smo se pripremili za istraživanja o ledenjacima i ledenim santama. Naime, svaka znanstvena postaja ima svoje mjesto”, napisali su znanstvenici na svom blogu.

Troškovi ekspedicije iznose oko 140 milijuna eura, a u njoj sudjeluju tri stotine znanstvenika iz 19 zemalja svijeta, među kojima su Njemačka, Sjedinjene Države, Rusija, Britanija, Francuska i Kina. Njihov je cilj prikupiti podatke s dalekoga i negostoljubivog sjevera kako bi poboljšali znanstvene modele koji pridonose razumijevanju Arktika i klimatskih promjena.

Znanstvenici će na ledolomcu raditi neizmjenično nastojeći istražiti klimatski sustav središnjeg Arktika tijekom jednogodišnjeg projekta.

U ponedjeljak su izvijestili da su napravili rupu u ledu blizu ledolomca te da će uskoro započeti s prvim oceanografskim mjerenjima.

“Ledena ploča vrlo je dinamičan sustav”, rekla je glasnogovornica Instituta Alfred Wegener iz njemačkog Bremerhavena. “Ponekad se led pomiče, a ponekad se raspadne.”

Prva smjena osoblja ledolomca zakazana je za sredinu prosinca.

Krajem studenoga iz Tromsa na krajnjem sjeveru Norveške kreće brod za opskrbu gorivom i svježom hranom koji su namijenjeni članovima istraživačke postaje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zemlja

Istraživači kalifornijskog Instituta Schmidt Ocean, uočili su tijekom ekspedicije nešto „nalik podvodnom tornadu“.

Ekologija i okoliš

Polarstern je 120 metara dug ledolomac koji će 2019. godine isploviti prema Arktiku kako bi dosad najdetaljnije istražili taj teritorij. Plan je zarobiti brod...

Oglašavanje