Connect with us

Znanost

Foto: Wikimedia Commons

Ekologija i okoliš

U Njemačkoj odzvonilo benzincima i dizelašima?


Zastupnici drugog doma njemačkog parlamenta predložili su Europskoj komisiji da se nakon 2030. zabrani registriranje vozila koja pokreću motori na unutarnje izgaranje, prenosi u nedjelju Spiegel Online.

“Potrebno je preispitati dosadašnju poreznu politiku kako bi se potaknula prometna rješenja koja ne uzrokuju onečišćenje i postigao cilj po kojem bi se nakon 2030. u Europskoj uniji registrirala samo vozila bez emisija“, stoji u zahtjevu Bundesrata upućenom Europskoj komisiji.

Kako javlja Spiegel Online, oko ovog zahtjeva su se suglasile i savezne pokrajine u kojima su na vlasti demokršćani i pokrajine sa socijaldemokratskim vladama.

Savezni ministar prometa Alexander Dobrindt (Kršćansko-socijalna unija CSU) odbacio je međutim inicijativu Bundesrata rekavši da je nerealna.

“Motori s unutarnjim izgaranjem će se kao prijelazna tehnologija razvijati usporedno s razvojem električnog automobila“, rekao je Dobrindt koji vjeruje da će se tržište elektroautomobila dalje razvijati zahvaljujući poticajima.

Najveći europski automobilski klub, njemački ADAC također je kritizirao inicijativu Bundesrata.

“Učinkoviti i ekološki motori s unutarnjim izgaranjem će i nakon 2030. ostati važan prometni i gospodarski čimbenik“, priopćio je ADAC te zaključio kako “jednostrane zabrane tehnologija“ ne donose ništa.

ADAC također smatra da bi prijevremeno ukidanje tih motora ugrozilo radnike u njemačkoj automobilskoj industriji s obzirom na to da je za proizvodnju elektromotora potrebno višestruko manje radne snage nego pri proizvodnji motora s unutarnjim izgaranjem.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

12 komentara

12 Comments

 1. Saša Šipek

  listopad 9, 2016 kod 8:39 pm

 2. Tomislav Tomic

  listopad 9, 2016 kod 9:00 pm

  za kog’ zvona zvone…

 3. Petar Barić

  listopad 9, 2016 kod 9:03 pm

  Opet serkate…

 4. Markovac Nadia

  listopad 9, 2016 kod 9:56 pm

  Tako je to kada zemljom ne vlada naftni lobi.:D

 5. Markovac Nadia

  listopad 9, 2016 kod 9:57 pm

  Kada u Njemackoj svaka stala ima solarne kolektore….logican potez. 🙂

 6. Dejan Šušak

  listopad 9, 2016 kod 10:47 pm

  koje pizdarije. a avioni lokomotive kamioni i ostali tegljači? hoćete li i njih na struju?

 7. Filip Peinović

  listopad 10, 2016 kod 1:24 pm

  istina je to

 8. Marko Jelaska

  listopad 10, 2016 kod 1:42 pm

  Prvo clanak i naslov clanka nemaju veze jedno sa drugim jer u samome clanku pise da nece doc do zabrane koristenja fosilnih goriva. Drugo, da dode, sa cim bi punili dnevno 80 miljuna auta? Sa solarnim panelima koji ne mogu napojit masinu za robu koliko su efikasni? Ime ove stranice nikako ne prilici ovakvim clancima

 9. Bruno Karaica

  listopad 10, 2016 kod 3:31 pm

  Gluposti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh