Connect with us

Znanost

Njujorškim lukama prijeti potapanje do 2100.

Foto: Pixabay

Klima

Njujorškim lukama prijeti potapanje do 2100.

Neke od najprometnijih zračnih luka, uključujući njujorške, mogle bi do kraja stoljeća biti pod vodom ako poraste razina mora, upozorili su u srijedu znanstvenici. 

Povećanjem razine mora za metar, 80 zračnih luka će do 2100. biti pod vodom, navodi se u analizi Instituta World Resources (WRI). 

U izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama iz 2019. upozorava se na porast razine mora za 60 do 110 centimetara ako se ne ograniči emisija stakleničkih plinova.

Među ugroženim zračnim lukama su njujorški aerodromi, kineska zračna luka Yancheng Nanyang i amsterdamska Schiphol. 

Zbog sve očitijih negativnih utjecaja klimatskih promjena, upravitelji zračnih luka u obalnim regijama počeli su ulagati u različite mjere, poput podizanje pista, gradnju zidova za obranu od poplava i bolje sustave odvodnje. 

Singapurska zračna luka Changi, koja je analizirala moguće scenarije do 2100., gradi novi terminal na pet i pol metara iznad razine mora. Međunarodne luke Logan u Bostonu i u San Franciscu već su postavile barijere za obranu od poplava. 

Prošlog mjeseca je odobren projektni plan vrijedan 587 milijuna dolara za podizanje zida u zračnoj luci u San Franciscu s tri na osam metara. 

Ugrožene su i brojne manje zračne luke u otočnim državama kojima nedostaje financijskih sredstava, poput onih na Pacifiku. 

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh