Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Nobelova nagrada za kemiju Francuzu, Škotu i Nizozemcu

Francuz Jean-Pierre Sauvage, Škot J. Fraser Stoddart i Nizozemac Bernard Feringa dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju za razvoj “molekularnih uređaja”, objavljeno je u srijedu u Stockholmu.

“Razvili su molekule čije se kretanje može kontrolirati i koje mogu obaviti zadatak kad se doda energija”, objavila je u priopćenju švedska kraljevska akademija znanosti.

Razvoj računalne tehnologije pokazuje kako razvoj minijaturne tehnologije može voditi napretku i trojica znanstvenika svojim su minijaturnim uređajima odvela kemiju u novu dimenziju, ocjenjuje akademija.

Prvi koraci prema molekularnim uređajima učinjeni su kada je Sauvage 1983. uspio povezati dvije molekule u obliku prstena u lanac. Da bi uređaj mogao raditi mora se sastojati od dijelova koji se jedni u odnosu na druge mogu gibati i time je ispunio prvi preduvjet.

Drugi je korak učinjen kada je Stoddart 1991. molekularni prsten namotao na molekularnu osovinu po kojoj se mogao kretati stvarajući pretpostavke za molekularno dizalo, molekularni mišić ili računalni čip s molekularnom podlogom.

Feringa je 1999. bio prva osoba koja je razvila molekularni motor kojim je postigao rotiranje staklenog cilindra 10000 puta većeg od tog ‘motora’.

Nagrada za kemiju treća je ovogodišnja nagrada koje je objavljena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Američki znanstvenici William Kaelin i Gregg Semenza te Britanac Peter Ratcliffe ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagradu za fiziologiju ili medicinu za 2019., za istraživanja...

Kemija

Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju za „razvoj krio-elektronske mirkoskopije za određivanje visokorezolutne strukture biomolekula u otopini“,...

Zdravlje i Medicina

Tri Amerikanca će dijeliti ovogodišnju nagradu za medicinu. Jeffrey Hall, Michael Rosbash i Michael Young izolirali su gen koji kontrolira naš biološki sat te...

Fizika

Britanski znanstvenici David J. Thouless, F. Duncan Haldane i J. Michael Kosterlitz dobitnili su Nobelovu nagradu za fiziku 2016. za otkrivanje neobičnih oblika tvari,...

Oglašavanje