Connect with us

Znanost

Računarstvo i internet

Nova generacija videoigara stiže u 2013. godini

2013. godina će zasigurno biti velika godina za ljubitelje videoigara. U studenome ove godine Nintendo će na tržište plasirati svoju novu konzolu Wii U, a ako su glasine istinite, Microsoft i Sony će prije Božića predstaviti nasljednike Xbox 360 i PS3 igraćih konzola.

Detalji koji su procurili u javnost izazvali su veliko uzbuđenje i pokrenuli priču o igranju 3D igara u HD (1080p) i Ultra HD rezoluciji (Ultra HD rezolucija ima četiri puta više piksela od HD rezolucije) te o igrama proširene stvarnosti u vašoj sobi. Nintendo, prvi koji je predstavio igre kontrolirane pokretom igrača, nastavio je istim putem i donosi nam igre na dva ekrana dodavanjem zaslona osjetljivoga na dodir.

Od predstavljanja posljednje generacije igraćih konzola, 2005. i 2006. godine, stvorila se jako velika gužva na području videoigara. Igre su se počele igrati preko „oblaka“,  igrati na televizoru direktno s osobnoga računala i postale dostupne preko nove Android konzole.

S obzirom na veliku konkurenciju, nije nezamislivo da će iduća generacija igraćih konzola prihvatiti sasvim novi koncept. Ideja novoga Nintendovog zaslona osjetljivoga na dodir jest maknuti korisničko sučelje s TV ekrana i predstaviti nove mogućnosti za više igrača.

Sony i Microsoft su također prihvatili koncept dva zaslona. Idući PlayStation će vjerojatno poboljšati spajanje sa svojim manjim rođakom, PS Vitom. Naime, korisnik bi mogao u pokretu igrati igru na PS Viti i, kada god poželi, mogao bi se prebaciti na PlayStation i bez problema nastaviti igrati. Slično tome, idući Xbox će imati SmartGlass aplikaciju koja će nam omogućiti kontroliranje konzole preko pametnoga telefona.

Ako vam pikseli i dodani ekran nisu dovoljni, razveselit će vas činjenica da je Microsoft zatražio patent za projiciranje 3D slika na zidove vaše sobe. Ako im to uspije, svijet igara će „izići“ iz televizora i dopustiti kontroliranje igara jednostavnim pokretima. Dva ekrana vam se sada sigurno čine smiješnima, kada znate da bi cijela soba mogla biti jedan veliki kontroler.

Izvor: NewScientist

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Računarstvo i internet

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh