Connect with us

Znanost

Alternativna medicina

Nova istraživanja pokazuju: joga poboljšava zdravlje srca

OVO JE VEC JOSIP NAPISA. MORAMO POD HITNO PODJELITI AUOTRE NA KATEGORIJE DA SE OVO VISE NE DESAVA

ScienceDaily (Stud. 25, 2009) — Promjenjivost brzine rada srca, znak zdravog srca, pokazala se višom u onih koji prakticiraju jogu nego u onih koji ne prakticiraju, prema istraživanjima koja će biti objavljena u predstojećem broju časopisa International Journal of Medical Engineering and Informatics.

Autonomni živčani sustav regulira brzinu rada srca kroz dva pravca—simpatički i parasimpatički živčani sustav. Predhodni ubrzava rad srca, dok ga parasimpatički usporava . Kada dobro rade zajedno, njih dva osiguravaju da je brzina rada srca uravnotežena, ali spremna reagirati na promjene uzrokovane jedenjem, odazvati se na borbu ili let, ili uzbuđenje.

Tekuća promjena brzine rada srca je poznata kao varijabilnost rada srca (eng. HRV- heart rate variability), koja se odnosi na promjene otkucaja po otkucaja u brzini rada srca. U zdravih pojedinaca HRV je visoka s obzirom na to da srčane abnormalnosti vode visokom HRV.

Dakle, Ramesh Kumar Sunkaria, Vinod Kumar, and Suresh Chandra Saxena sa odjela za električki inženjering, na Indijskom tehnološkom institutu Roorkee, u Uttrakhandu, Indija, su vrednovali dvije male grupe muškaraca u namjeri da vide da li oni koji prakticiraju jogu mogu poboljšati zdravlje srca. Dokazi sugeriraju da bi oni koji prakticiraju jogu mogli poboljšati zdravlje kroz vježbe disanja, istezanja,držanje tijela , opuštanja, i meditacije.

Tim je analizirao HRV “spektar” na elektrokardiogramu (EKG) od 42 zdrava muškarca volontera koji ne prakticiraju jogu, i 42 koji su iskusni u prakticiranju joge, svi volonteri su bili stari između18 i 48 godina. Tim kaže da je spektralna analiza HRV-a važno sredstvo u istraživanju zdravlja srca i mehanizama regulacije rada srca. Snaga predstavljena od različitih spektralnih skupina kratkoročne HRV je pokazatelj kako srce dobro reagira na promjene u tijelu kontrolirane od simpatičkog i parasimpatičkog živčanog sustava.

Tim objašnjava da vrlo niska frekvencija varijacija u spektru su povezane sa kontrolom unutrašnje tjelesne temperature. Pikovi niske frekvencije su povezani sa simpatičkom kontrolom i visoke frekvencije sa parasimpatičkom kontrolom.

U svojim preliminarnim istraživanjima na 84 volontera, tim zaključuje da je došlo do jačanja parasimpatičke kontrole u ispitanika koji su redovito prakticirali jogu, što je pokazatelj bolje autonomske kontrole nad brzinom rada srca i tako zdravijeg srca.

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Alternativna medicina

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh