Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Nova, jednostavnija tehnika koja snižava troškove proizvodnje biogoriva

Istraživači North Carolina State Sveučilišta razvili su jednostavnu, učinkovitu i relativno jeftinu tehniku za uklanjanje lignina iz biljnog materijala.

ylrqcA5h4qZ4D6V5Lignin, prirodni način zaštite stanične stijenke kod biljke, teško je ukloniti iz biljnog materijala (biomase) kao npr. nejestivi dijelovi kukuruza. Da bi se postigla energetski bogata celuloza koja se koristi za biogoriva, lignin treba biti izvađen.

Pronalaženje jeftinog načina za uklanjanje lignina jedna je od najvećih prepreka za proizvodnju isplativog biogoriva. Autori studije tvrde da je njihov pristup vrlo obećavajući.

Istraživanje je započelo pripravljanjem tekućih soli pod nazivom PIL (protic ionic liquids) koje su poprilično jeftine za pripremu, budući da se miješaju kiseline kao što je octena kiselina (ocat) i baze (amini). Dio procesa je da se jedan dio PIL-a pomiješa s biomasom te se zagrijava i miješa. Lignin se otapa u PIL-u ostavljajući celulozu kao krutinu, koja se kasnije iz smjese lako filtrira.

Preostala tekuća smjesa PIL-a se zagrijava da bi se postigla destilacija, ostavljajući lignin kao crni prah. Pare iz PIL-a se prikupljaju i hlade koje bi se kasnije kao tekućina ponovno koristile. Lignin je također važan jer se može koristiti za proizvodnju polimera i drugih kemijskih proizvoda.

Znanstvenici trenutno rade na tome kako primijeniti ovu tehniku za šumsku biomasu i na druge sirovine biomase. Nadaju se da će daljnje istraživanje procesa kako PIL otapa lignin dovesti do razvitka učinkovitijeg izdvajanja lignina koristeći manje energije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje