Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Nova, jednostavnija tehnika koja snižava troškove proizvodnje biogoriva

Istraživači North Carolina State Sveučilišta razvili su jednostavnu, učinkovitu i relativno jeftinu tehniku za uklanjanje lignina iz biljnog materijala.

ylrqcA5h4qZ4D6V5Lignin, prirodni način zaštite stanične stijenke kod biljke, teško je ukloniti iz biljnog materijala (biomase) kao npr. nejestivi dijelovi kukuruza. Da bi se postigla energetski bogata celuloza koja se koristi za biogoriva, lignin treba biti izvađen.

Pronalaženje jeftinog načina za uklanjanje lignina jedna je od najvećih prepreka za proizvodnju isplativog biogoriva. Autori studije tvrde da je njihov pristup vrlo obećavajući.

Istraživanje je započelo pripravljanjem tekućih soli pod nazivom PIL (protic ionic liquids) koje su poprilično jeftine za pripremu, budući da se miješaju kiseline kao što je octena kiselina (ocat) i baze (amini). Dio procesa je da se jedan dio PIL-a pomiješa s biomasom te se zagrijava i miješa. Lignin se otapa u PIL-u ostavljajući celulozu kao krutinu, koja se kasnije iz smjese lako filtrira.

Preostala tekuća smjesa PIL-a se zagrijava da bi se postigla destilacija, ostavljajući lignin kao crni prah. Pare iz PIL-a se prikupljaju i hlade koje bi se kasnije kao tekućina ponovno koristile. Lignin je također važan jer se može koristiti za proizvodnju polimera i drugih kemijskih proizvoda.

Znanstvenici trenutno rade na tome kako primijeniti ovu tehniku za šumsku biomasu i na druge sirovine biomase. Nadaju se da će daljnje istraživanje procesa kako PIL otapa lignin dovesti do razvitka učinkovitijeg izdvajanja lignina koristeći manje energije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Znanstvenici Sveučilišta North Carolina State razvili su učinkovitiju tehniku proizvodnje bioloških goriva iz biljaka sa stablom. U odnosu na klasične tehnike proizvodnje bioloških goriva,...

Energija i gorivo

Razumijevanje ključnih elemenata sagorijevanja biogoriva važan je korak prema jasnijem odabiru nove generacije alternativnih goriva. Upravo se time bave istraživači Nils Hansen iz laboratorija...

Oglašavanje