Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

Nova nada za uspješnije liječenje adenokarcinoma

Nekvalitetna prehrana, previše alkohola, pušenje i povećana pretilost može dovesti do epidemije raka jednjaka i raka gornjeg želuca, navodi vodeći tim britanskih stručnjaka na University of Nottingham te Nottingham University Hospital.

Nottingham Gastro-Oesophageal Cancer Research Group provela je intenzivno istraživanje u proteklih pet godina nastojeći unaprijediti liječenje ovoga oboljenja. Veći dio istraživanja objavljen je recentno u British Journal of Cancer. Značajan porast učestalosti raka jednjaka i gornjeg želuca u posljednjih 40 godina potaknuo je nastanak znanstvenog rada.

Prema statističkim podacima Cancer Research UK, stope adenokarcinoma jednjaka i gastro-ezofagnog (GE) adenokarcinoma u porastu su u Ujedinjenom Kraljevstvu. Od 70-ih godina prošlog stoljeća učestalost pojave ovog karcinoma povećana je za 50% kod muškaraca i 20% kod žena. Utvrđene stop za bijelce u Britaniji doista su trenutno najviše na svijetu. Liječnici vjeruju da su promjene u prehrani i načinu života ključni za rapidno povećanje broja slučajeva. Ovo novo istraživanje ima za cilj osigurati bolje liječenje i prognoziranje raka koji, povijest je pokazala, osigurava najdalje pet godina života od prvotne dijagnoze.

Suvremeno standardno liječenje potencijalno operativnog raka sastoji se od snažne kemoterapije u trajanju od 12 tjedana, nakon čega slijedi operativni zahvat, ako je tumor operabilan, a zatim sljedeći ciklus kemoterapije u trajanju od 12 tjedana. Ovakvo dugotrajno liječenje popraćeno intenzivnom kemoterapijom potencijalno je toksično, utječe na kvalitetu života te je vjerojatno korisno samo onim bolesnicima koji reagiraju na kemoterapiju. Nottinghamsko istraživanje u kojemu se koriste tehnike ekspresije molekularne patologije raka i DNA proteina na uzorcima tumora približno 250 pacijenata u postoperativnom stadiju pokazalo je da tek 40% do 50% ovih adenokarcinoma zapravo reagira na kemoterapiju.Istraživanje je učinkovito testiralo krajnje obećavajuć test praćenja tijekom liječenja, kako bi liječnici mogli procijeniti eventualnu regresiju (povratak) tumora za vrijeme kemoterapije i u kojoj mjeri. Osim toga, istraživanje je također identificiralo obećavajuć proteinski marker uključen u obnovu DNA u stanicama raka koji prognozira rezistentnost (otpornost) na kemoterapiju kod tumora. Najnovije informacije mogle bi u značajnoj mjeri pripomoći liječnicima pri odlučivanju treba li preporučiti drugi ciklus snažne kemoterapije nakon operativnog zahvata. Istraživanje također predstavlja uvod u razvoj kompleksnijih i specijaliziranijih kliničkih ispitivanja za ovaj oblik karcinoma koji pacijente prati u realnom vremenu umjesto da koristi dosad dobivene uzorke, što bi u konačnici moglo dovesti do novog ciklusa kemoterapije, uključujući i novi lijek za karcinom dojke, Herceptin, koji se nedavno pokazao učinkovitim kod gastro-ezofagnih karcinoma.

Dr. Srinivasan Madhusudan, klinički docent i savjetnik na odjelu za medicinsku onkologiju pri Nottingham University Hospitals te University`s School of Molecular Medical Sciences, rekao je: “Najnovija znanstvena dostignuća daju pacijentima s gastro-ezofagnim rakom opipljivu nadu. Nottingham Upper Gastrointestinal Cancer Group multidisciplinaran je tim istraživača sastavljen od onkologa, kirurga, patologa i radiologa. Namjeravamo istražiti “novu znanost” radi pacijentove dobrobiti.

Izvor: University of Nottingham

Tražili ste na googlu:

adenokarcinom, adenokarcinom dojke, adenokarcinom želuca, adenokarcinom jednjaka, adenokarcinoma

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Na Vrh