Connect with us

Znanost

Računarstvo i internet

Nova njemačko – japanska suradnja u neuroznanosti

Njemačka istraživačka fondacija Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) i japanska agencija za znanost i tehnologiju JST proširili su svoju dosadašnju uspješnu suradnju kako bi obuhvatili relativno novo i posebno obećavajuće područje istraživanja.

Uz pomoć dvije organizacija za financiranje i njemačkog Saveznog ministarstva za obrazovanje i istraživanje (BMBF), istraživači iz Njemačke i Japana će provoditi zajedničke projekte u području računalne neuroznanosti. Ugovor su tijekom međunarodnog foruma “Znanost i tehnologija u društvu” u japanskom Kyotu potpisali državni tajnik BMBF dr Georg Schütte, predsjednik DFG Matthias Kleiner te profesor i predsjednik JST profesor Koichi Kitazawa.

 

Značaj polja računalne neuroznanosti u okviru opće neuroznanosti naglo se povećao u kratkom vremenskom razdoblju. Osim modeliranja kako bi stekli bolje razumijevanje neuralne mreže, kombiniranje neuroznanstvenog pristupa s umjetnom inteligencijom, robotikom i drugim tehničkim sustavima postaje sve značajnije. Pristupi koji uključuju medicinske tehnologije, poput onih o kontroli protetskih pomagala ili pomagala za pisanje putem “sučelja za mozak-stroj” su dali ogroman poticaj za napredak na polju računalne neuroznanosti.

“Intenzivna i vrlo korisna suradnja već godinama postoji između DFG i naših japanskih partnerskih organizacija, kao što je JST”, rekao je predsjednik DFG Kleiner prilikom potpisivanja zajedničkog ugovora. Suradnja koja je počela 2006. godine na području nanotehnologije posebno je plodna, što je dovelo do uspostave brojnih zajedničkih projekata i suradnje njemačkih i japanskih istraživača. “Širenje te suradnje na području računalne neuroznanosti je samo prirodni napredak”, naglasio je Kleiner. “U obje zemlje postoje brojne snažne istraživačke skupine koje istražuju ovo područje, a nekoliko njih je već uspostavilo suradnju. Sada želimo još snažnije usredotočiti ova stručna znanja.”

Dosadašnju suradnju će slijediti proces u više faza. Prvo, njemački i japanski znanstvenici će se sastati u Japanu u proljeće 2011. godine na posebnoj radionici. Ova radionica je namijenjena izradi poziva za specifične istraživačke projekte, za koje će znanstvenici iz obje zemlje moći podnijeti zajedničke prijedloge. Oni će potom biti zajednički pregledani od DFG, JST i BMBF, a financirat se sa japanske strane putem JST i sa njemačke strane putem DFG i BMBF. Državni tajnik u BMBF Schütte je pojasnio: “BMBF je promicao dinamičku disciplinu računalne neuroznanosti od 2004.godine. Osnivajući nacionalnu mrežu za računalnu neuroznanost Bernstein, Ministarstvo za obrazovanje i istraživanje je stvorilo snažnu strukturu za izvrsna njemačka istraživanja na ovom polju. Ova će struktura sada olakšati međunarodnu suradnju na zanimljivim istraživanjima.”

Nacionalna mreža za računalnu neuroznanost Bernstein dobiva od BMBF oko 160 milijuna eura za svoj rad. Mreža Bernstein se sastoji od šest Bernstein centara za računalnu neuroznanost koji čine temeljne elemente mreže. Uspješni mladi znanstvenici dobivaju nagradu Bernstein, koja se dodjeljuje jednom godišnje. Suradnja s međunarodnim partnerima olakšana je i time što je Njemačka dio međunarodnog tijela za koordinaciju neuroinformatike INCF. Štoviše, nedavno je dogovoreno zajedničko financiranje inicijative od strane Njemačke i SAD kako bi se promovirali zajednički projekti njemačkih i američkih znanstvenika na ovom području.

Izvor: Deutsche Forschungsgemeinschaft

 

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Računarstvo i internet

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh