Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Nova studija pokazala je da bi bakterije sa Zemlje mogle preživjeti na Marsu

Eksperiment je trajao od 2015. do 2018. godine, a osnovni cilj je bio ispitivanje teorije po kojoj mikroorganizmi mogu preživjeti u svemiru i stići do drugih planeta.

Foto: NASA

Rezultati nove studije su pokazali da je jedan tip bakterije preživio tri godine izvan Internacionalne svemirske stanice, što sugerira na to da bi mogla opstati i u nekim dalekim svjetovima, na primjer na Marsu.

Riječ je o bakteriji Deinococcus, a rezultati su dobiveni u okviru japanske misije Tanpopo. Znanstvenici su bakteriju postavili na aluminijske pločice, koje su potom pozicionirane na vanjskoj strani stanice.

Ova bakterija živi na Zemlji, a poznata je pod nadimkom “Conan the Bacterium”, koji je dobila zbog svoje sposobnosti preživljavanja i u najekstremnijim uvjetima, a drži i svjetski rekord u količini radijacije koju može preživjeti. Deinococcus može preživjeti tri tisuća puta veću radijaciju od one koja bi ubila čovjeka, prenosi CNN.

Eksperiment je trajao od 2015. do 2018. godine, a osnovni cilj je bio ispitivanje teorije po kojoj mikroorganizmi mogu preživjeti u svemiru i stići do drugih planeta. Također, sve to ima veze i s porijeklom života na Zemlji, s obzirom na to da postoje različite teorije, a među njima i ona po kojoj je život stigao iz svemira.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Riječ je o projektu Safe and Precise Landing Integrated Capabilities Evolution (SPLICE) koji ima za cilj poboljšati sigurnost slijetanja.

Planete i mjeseci

Svemirska letjelica misije MMX trebala bi biti lansirana 2024. godine, a na Mars bi trebala stići do 2025.

Tehnologija

Riječ je o Istočnoj svemirskoj luci, a iza cijelog projekta stoji China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

Svemir

U istraživanju se navodi i da se svi pokazatelji vraćaju u normalu nakon sedam mjeseci boravka na Zemlji.

Oglašavanje