Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Nova tehnika proizvodnje čipova rezultirat će tankim i savitljivim računalima

LG-Display

Iako je konstantno smanjivanje računala kroz proteklih šezdesetak godina, a uz istovremeno povećanje njihove snage, rezultiralo ulaskom računala u sve pore suvremenog života, čini se da procesu minijaturizacije nije došao kraj, ovaj put s naglaskom na stvaranju nevjerojatno tankih, fleksibilnih računala.

Naime, znanstvenici s MIT-a osmislili su novu tehniku proizvodnje računalnih čipova slaganjem različitih materijala u isti sloj čipa, što je u potpunoj suprotnosti s procesom proizvodnje današnjih čipova, gdje se različiti materijali slažu u zasebnim slojevima. Štoviše, znanstvenici su uvjereni da su usavršili novu tehniku u tolikoj mjeri da mogu proizvesti sve komponente potrebne za sastavljanje računala.

Recimo pritom kako su slojevi materijala uistinu tanki, debljine od 1 do 3 atoma, a nova tehnika uz grafen omogućava korištenje različitih elemenata iz grupa 6 i 16 periodnog sustava elemenata kao što su krom, molibden, tungsten, sumpor, selen i telurij. Budući da su mnogi od navedenih materijala istovremeno i poluvodiči, što je vrlo bitno svojstvo pri izradi čipova, korištenje navedenih moglo bi se pokazati iznimno korisnim.

U pokusu koji su proveli znanstvenici s MIT-a korišten je grafen koji je nanesen na silicijsku podlogu, dok su praznine ispunjene molibden disulfidom, i to pomoću posebno dizajnirane šipke čiji prolazak preko čipa dovodi do kemijske reakcije između šipke i silicijske podloge koja rezultira stvaranjem molibden disulfata. Pritom je posebno zanimljivo napomenuti kako se navedeni postupak može primijeniti kod nanošenja različitih vrsta materijala.

Kako bi pokazali fotoluminiscentna svojstva molibden disulfida nanesenog na grafen, znanstvenici su stvorili nanometarski logo MIT-a i minijaturni crtež MIT maskote Dabra Tima. (FOTO: MIT)

Kako bi pokazali fotoluminiscentna svojstva molibden disulfida nanesenog na grafen, znanstvenici su stvorili nanometarski logo MIT-a i minijaturni crtež MIT maskote dabra Tima. (FOTO: MIT)

Iako se navedeni postupak čini relativno složenim, praktične primjene mogle bi biti neslućene, počevši od tanke, savitljive elektronike u različitim oblicima, ali i primjene u drugim granama industrije. Osim toga, ovaj tip istraživanja otvara nove mogućnosti za konstrukciju tzv. tunneling-transistor procesora, koji bi koristeći principe kvantne mehanike pružili puno veće brzine uz manje zagrijavanje uređaja.

Izvor: Massachusetts Institute of Technology

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Istraživači s MIT-a i Harvarda dizajnirali su nosive biosenzore koji mogu otkriti prisutnost virusa u dahu osobe. Maske se aktiviraju gumbom, a rezultate testa...

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.

Tehnologija

Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internetska veza, bila otklonjena kad je u pitanju razvoj automobila bez vozača.

Elektronika

Kažu, zbog mnogo pogodnosti.

Oglašavanje