Connect with us

Znanost

FOTO: THe Digital Reader/LG

Elektronika

Nova tehnika proizvodnje čipova rezultirat će tankim i savitljivim računalima


LG-Display

Iako je konstantno smanjivanje računala kroz proteklih šezdesetak godina, a uz istovremeno povećanje njihove snage, rezultiralo ulaskom računala u sve pore suvremenog života, čini se da procesu minijaturizacije nije došao kraj, ovaj put s naglaskom na stvaranju nevjerojatno tankih, fleksibilnih računala.

Naime, znanstvenici s MIT-a osmislili su novu tehniku proizvodnje računalnih čipova slaganjem različitih materijala u isti sloj čipa, što je u potpunoj suprotnosti s procesom proizvodnje današnjih čipova, gdje se različiti materijali slažu u zasebnim slojevima. Štoviše, znanstvenici su uvjereni da su usavršili novu tehniku u tolikoj mjeri da mogu proizvesti sve komponente potrebne za sastavljanje računala.

Recimo pritom kako su slojevi materijala uistinu tanki, debljine od 1 do 3 atoma, a nova tehnika uz grafen omogućava korištenje različitih elemenata iz grupa 6 i 16 periodnog sustava elemenata kao što su krom, molibden, tungsten, sumpor, selen i telurij. Budući da su mnogi od navedenih materijala istovremeno i poluvodiči, što je vrlo bitno svojstvo pri izradi čipova, korištenje navedenih moglo bi se pokazati iznimno korisnim.

U pokusu koji su proveli znanstvenici s MIT-a korišten je grafen koji je nanesen na silicijsku podlogu, dok su praznine ispunjene molibden disulfidom, i to pomoću posebno dizajnirane šipke čiji prolazak preko čipa dovodi do kemijske reakcije između šipke i silicijske podloge koja rezultira stvaranjem molibden disulfata. Pritom je posebno zanimljivo napomenuti kako se navedeni postupak može primijeniti kod nanošenja različitih vrsta materijala.

Kako bi pokazali fotoluminiscentna svojstva molibden disulfida nanesenog na grafen, znanstvenici su stvorili nanometarski logo MIT-a i minijaturni crtež MIT maskote Dabra Tima. (FOTO: MIT)

Kako bi pokazali fotoluminiscentna svojstva molibden disulfida nanesenog na grafen, znanstvenici su stvorili nanometarski logo MIT-a i minijaturni crtež MIT maskote dabra Tima. (FOTO: MIT)

Iako se navedeni postupak čini relativno složenim, praktične primjene mogle bi biti neslućene, počevši od tanke, savitljive elektronike u različitim oblicima, ali i primjene u drugim granama industrije. Osim toga, ovaj tip istraživanja otvara nove mogućnosti za konstrukciju tzv. tunneling-transistor procesora, koji bi koristeći principe kvantne mehanike pružili puno veće brzine uz manje zagrijavanje uređaja.

Izvor: Massachusetts Institute of Technology

 

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Elektronika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh