Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Novi genetski alat poboljšava rižu

Znanstvenici Američkog ministarstva poljoprivrede US Department of Agriculture (USDA) razvili su novi alat za poboljšanje poželjnih gena riže u onim dijelovima biljke gdje će rezultati biti najuspješniji.

Roger Thilmony, genetičar s USDA Agricultural Research Service (ARS), pokazao je da se promotor gena LP2 može koristiti za usmjeravanje drugih uvedenih gena kao nositelja korisnih osobina u pojedinim biljnim tkivima, bez mogućnosti izazivanja neželjenih posljedica.

Riža je stalno ugrožena od patogena poput gljivica koje se nalaze na rižinim poljima širom svijeta ili biljnih ušiju. Znanstvenici koji razvijaju vrste otporne na bolesti često uočavaju da se uvođenjem gena može spriječiti bolest u jednom dijelu biljke, ali također može smanjiti kvaliteta sjemena ili proizvesti ostale “nuspojave”, jer gen djeluje u cijeloj biljci. Promotori za specifična tkiva, poput LP2, segmenti su gena koji mogu usmjeriti aktivnosti gena samo na one dijelove biljke u kojima su potrebne korisne osobine.

Thilmony i njegovi kolege iz ARS-a, Mara Guttman, James Thomson i Ann Blechl, otkrili su da se gen nazvan LP2 dosljedno izražava u zelenim tkivima. U eksperimentima su spojeni promotor LP2 s “genom izvjestiteljem” za kojeg se zna da proizvodi određene enzime, te su tako spojeni u DNK paket koji je umetnut u sedam redaka riže da se vidi gdje će biti proizvedeni enzimi. Otkrili su da promotor LP2 upravlja ekspresijom gena izvjestitelja upravo u zelenom tkivu gdje se odvija fotosinteza. Enzimska aktivnost gena izvjestitelja bila je najveća u lišću, a gotovo neprimjetna u korijenju, sjemenju i cvjetovima.

Prema Thilmonyu, promotor LP2 mogao bi se koristiti za poboljšanje sorti riže, ječma i pšenice, a mogao bi pomoći i u razvoju usjeva za biogoriva kod kojih znanstvenici trebaju kontrolirati svojstva listova, a bez utjecaja na druga tkiva biljaka.
Istraživači su objavili rezultate svog rada u časopisu Plant Biotechnology Journal i podnijeli su zahtjev za izdavanje patenta na korištenje promotora LP2. Ovo istraživanje podupire program USDA za promicanje sigurnosti hrane.

Izvor: United States Department of Agriculture

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh