Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Novi impresivni robot tvrtke Disney trepće i oponaša ljudske pokrete lica

Uz jedinstveno oponašanje facijalnih ekspresija, robot cijelo vrijeme oponaša i disanje, što ga čini još realističnijim

Foto: YouTube Screenshot / DisneyResearchHub

Jednom kad pređete preko činjenice da trenutno nije prekriven kožom, robot tvrtke Disney Research izgleda kao impresivan podvig robotike. Novi robot može oponašati ljudske pokrete lica, od treptanja pa do suptilnih pokreta glavom.

Robot ima senzor smješten u prsima koji ga upozorava kad treba krenuti prema nekome, okrenuti se i suočiti s osobom ispred sebe. Uz jedinstveno oponašanje facijalnih ekspresija, robot cijelo vrijeme oponaša i disanje, što ga čini još realističnijim. Razvili su ga inženjeri iz Disneyevog odjela za istraživanje, Walt Disney Imagineering u suradnji s istraživačima robotike sa Sveučilišta Illinois i Kalifornijskog tehnološkog instituta, piše The Verge.

Spomenuti tim istraživača fokusira se na realistični i interaktivni pogled robota. Većina humanoidnih robota obično usredotočuje pogled na ljudsko lice i zadržava ga tamo, a to nije način na koji ljudi komuniciraju jedni s drugima, pa Disneyjev tim nastoji stvoriti robota koji će imati stvarniji facijalni izražaj.

Nije teško zamisliti na koje bi sve načine Disney mogao koristiti ovakve robote, primjerice u svojim tematskim parkovima za animatroničke likove. Istraživački odjel tvrtke već nekoliko godina aktivno radi na istraživanju humanoidnih robota, a sad trebaju stvoriti kožu za njihovog najnovijeg robota.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Robotika

Samsung radi na robotu koji može skupljati rublje, napuniti perilicu posuđa, postaviti stol, natočiti vino, pa čak i odnijeti ga vlasniku. Robot nosi ime...

Svemir

NASA razmišlja o ovom projektu još od 2018. godine.

Robotika

Jedan grad u Japanu rasporedio je nekoliko robota-vukova koji se kreću i zavijaju u nadi da će prestrašiti medvjede koji postaju sve veća prijetnja...

Robotika

Kad je tek predstavljen, robot Flippy je mogao samo okretati hamburgere tijekom pečenja, a tvrtka je sad predstavila novu napredniju verziju.