Connect with us

Hi, what are you looking for?

Robotika

Novi impresivni robot tvrtke Disney trepće i oponaša ljudske pokrete lica

Uz jedinstveno oponašanje facijalnih ekspresija, robot cijelo vrijeme oponaša i disanje, što ga čini još realističnijim

Foto: YouTube Screenshot / DisneyResearchHub

Jednom kad pređete preko činjenice da trenutno nije prekriven kožom, robot tvrtke Disney Research izgleda kao impresivan podvig robotike. Novi robot može oponašati ljudske pokrete lica, od treptanja pa do suptilnih pokreta glavom.

Robot ima senzor smješten u prsima koji ga upozorava kad treba krenuti prema nekome, okrenuti se i suočiti s osobom ispred sebe. Uz jedinstveno oponašanje facijalnih ekspresija, robot cijelo vrijeme oponaša i disanje, što ga čini još realističnijim. Razvili su ga inženjeri iz Disneyevog odjela za istraživanje, Walt Disney Imagineering u suradnji s istraživačima robotike sa Sveučilišta Illinois i Kalifornijskog tehnološkog instituta, piše The Verge.

Spomenuti tim istraživača fokusira se na realistični i interaktivni pogled robota. Većina humanoidnih robota obično usredotočuje pogled na ljudsko lice i zadržava ga tamo, a to nije način na koji ljudi komuniciraju jedni s drugima, pa Disneyjev tim nastoji stvoriti robota koji će imati stvarniji facijalni izražaj.

Nije teško zamisliti na koje bi sve načine Disney mogao koristiti ovakve robote, primjerice u svojim tematskim parkovima za animatroničke likove. Istraživački odjel tvrtke već nekoliko godina aktivno radi na istraživanju humanoidnih robota, a sad trebaju stvoriti kožu za njihovog najnovijeg robota.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Robotika

Jedan grad u Japanu rasporedio je nekoliko robota-vukova koji se kreću i zavijaju u nadi da će prestrašiti medvjede koji postaju sve veća prijetnja...

Robotika

Kad je tek predstavljen, robot Flippy je mogao samo okretati hamburgere tijekom pečenja, a tvrtka je sad predstavila novu napredniju verziju.

Robotika

Ghost Minitaur je četveronožni robot koji se može kretati kroz kompleksne terene, skakati, penjati se uz stepenice, otvarati vrata i preskakati ograde, piše Mashable....

Robotika

Svi zainteresirani moći će biti u blizini robota i detaljno se informirati o tome kako je napravljen.