Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biokemija

Novi japanski model pomaže kod učenja tajni molekula

Za biologe, složeni svijet molekularnih proteina – gdje deseci tisuća atoma mogu činiti jedan protein – može postati jasniji pomoću novog mekog, transparentnog i gnječivog silikonskog modela kojeg mogu držati u svojim rukama.

Njegova je prednost u odnosu na tradicionalne računalne i čvrste modele to što je on uglavnom transparentan i jednostavan za rukovanje. To će pomoći znanstvenicima da intuitivno bolje razumiju strukture, pozicije i interakcije proteina. Modeli će omogućiti istraživačima da brzo i u suradnji s drugima vide, dotaknu i provjere ideje o molekularnim interakcijama i ponašanju proteina. Te spoznaje su ključne za inovacije u izradi lijekova jer potiču raspravu o tome kako bi određena molekularna podloga mogla izgledati te kako su proteini oblikovani i strukturirani. Modeli omogućuju istraživačima i da simuliraju procese između više molekula.

Ovaj poticaj molekularnom modeliranju dolazi od dr. Masarua Kawakamia, biofizičara istraživača na JAIST-u (Japan Advanced Institute of Science and Technology) u Ishikawi u Japanu. “Budući da je moj novi model mekan, korisnici mogu deformirati model i iskusiti proces povezivanja molekula ili udruživanja proteina s proteinima, koje nije bilo moguće s drugim fizičkim modelima molekula”, rekao je Kawakami. “Vjerujem da bi moj model bio učinkovit alat za raspravu u učionici ili u laboratoriju, čime bi se stimuliralo nadahnuto učenje.”

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...

Ekologija i okoliš

Vlada Japana će ponuditi porezne olakšice i ostalu financijsku podršku.

Robotika

Jedan grad u Japanu rasporedio je nekoliko robota-vukova koji se kreću i zavijaju u nadi da će prestrašiti medvjede koji postaju sve veća prijetnja...

Robotika

Svi zainteresirani moći će biti u blizini robota i detaljno se informirati o tome kako je napravljen.

Oglašavanje