Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Novi materijal omogućuje skladištenje sunčeve toplinske energije

Dosada najveći problem sunčeve energije bio je taj što se nije mogla uvijek koristiti kada je potrošačima bila potrebna, no izgleda da je sada i taj problem riješen.

Tim istraživača s MIT-a i Harvarda uhvatio se u koštac s ovim problemom korištenjem novog materijala koji apsorbira Sunčevu toplinsku energiju, skladišti je i otpušta po potrebi. Profesor znanosti i tehnologije materijala Jeffrey Grossman s MIT-a kaže da ovakav materijal može mnogo toga promijeniti na tržištu energije, budući da ovaj materijal može skladištiti i distribuirati Sunčevu energiju u obliku topline. „Veliki sistemi za prikupljanje sunčeve energije moraju značajno napredovati u tehnologiji skladištenja iste da bi se uspješno nosili s globalnim energetskim zahtjevima”, nastavlja.

Tim tvrdi da njihovi rezultati pokazuju kako solarna termalna goriva, koja se sastoje od hibrida molekula, značajno poboljšavaju skladištenje generiranjem steričkog naprezanja. Steričko naprezanje je povećanje potencijalne energije molekule zbog odbijanja elektrona i atoma koji nisu direktno vezani. Istraživači tvrde da je ova metoda obećavajuća u proizvodnji energije koja se koristi za grijanje, kuhanje ili generiranje topline u industrijskim postrojenjima. No, problem, kako sami kažu, leži u tome što je njihovo rješenje neučinkovito za sve namjene električne energije.

Njihov pronalazak temelji se na tome da neke molekule mogu poprimiti dva različita oblika, kao da imaju prekidač na sredini. Kada su izložene Suncu, molekule apsorbiraju energiju i mijenjaju svoju konfiguraciju, što ih čini stabilnima dugo vremena. Nadalje, kad je ovakva molekula pod utjecajem male količine svjetla, topline ili električne energije, ona ponovno mijenja svoju konfiguraciju i optušta toplinu. To znači da se ponašaju kao termalne baterije koje uzimaju toplinsku energiju Sunca, skladište je na neodređeno vrijeme, te u konačnici otpuštaju po potrebi.

Za razliku od fosilnih goriva koja su neobnovljivi izvori energije, ovi materijali mogu biti više puta korišteni i nemaju štetnih emisija plinova. Sve to daje im veliku prednost u odnosu na konvencionalne tehnologije. Istraživači kažu da su dokazivanjem sposobnosti ovog materijala korak bliže njegovoj komercijalnoj upotrebi, no potrebno je još dosta vremena da se razvije praktičan sistem za svakodnevnu uporabu.

Izvor: IScienceTimes

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje