Connect with us

Znanost

Elektronika

Novi sustav pomaže u pronalasku mjesta za parkiranje

Istraživači Odjela za telekomunikacije i sistemsko inženjerstvo sa School of Engineering, Universitat Autonoma de Barcelona sudjelovali su u razvoju novog sustava koji pronalazi slobodna mjesta na parkiralištu te vodi korisnika do onog njemu najbližeg.

Istraživanja su zajednički vodili José López Vicario i Antoni Morell. Nova mreža senzora koja pomaže u upravljanju javnim parkiralištima i lokacijama dobila je naziv XALOC (Xarxes de la senzori po gestió d`Aparcaments Publics i LOCalització). U njezinom su razvoju sudjelovali konzorciji tvrtki WorldSensing i Centre for Telecommunication Technology of Catalonia. Projekt je financirala katalonska vladina agencija za upravu sveučilištem i istraživačkim grantovima.

Novi se sustav oslanja na mrežu bežičnih senzora sposobnih otkriti slobodna mjesta na otvorenim parkiralištima i pozicionirati vozilo u prometu. Njegova preciznost u gradskim područjima veća je od one koju pruža GPS tehnologija. Sposoban je pronaći slobodna mjesta za parkiranje i usmjeravati vozače kako bi ih lakše pronašli.

Mreža senzora nalazi se na podu u sredini parkirališnog mjesta. Senzori prate je li prostor zauzet ili ne te šalju podatke putem interneta do centralne stanice. Poslužitelj obrađuje dobivene podatke i šalje ih na kontrolne ploče postavljene na ulici koje upućuju zainteresirane vozače. Za slanje smjernica u mrežu koriste se napredne komunikacijske tehnike.

Senzorska platforma u isto vrijeme uočava korisnike u potrazi za parkiralištem i pruža im personaliziranu uslugu. Istraživači barcelonskog sveučilišta dizajnirali su i specifični prijenosni navigator za korisnike i nazvali ga ARID navigatorom. On pomaže u određivanju položaja korisnika u gradskim sredinama pomoću komunikacijskih signala iz mreže. Nakon što je vozilo pronađeno, prijenosni navigator uspostavlja komunikaciju s XALOC-ovim središnjim poslužiteljem i prima podatke o broju raspoloživih mjesta na parkiralištu, kao i području gdje se ona nalaze.

Tehnologija pozicioniranja i lokacije primijenjena u razvoju sustava potpuno je nova i nudi mnoge prednosti u odnosu na konvencionalne GPS navigatore, poput preciznijeg pronalaska vozila u gradskoj sredini, smanjivanja vremena pozicioniranja i bolju pokrivenost.

XALOC sustav poboljšat će upravljanje prometom u gradskim područjima i smanjiti onaj dio prometa nastao kruženjem vozača u potrazi za parkirališnim mjestom. Smanjenje obujma prometa omogućit će značajno poboljšanje protoka prometa u gradskim područjima i time doprinijeti uspješnom smanjenju zagađenja te povećati zadovoljstvo građana.

Izvor: Universitat Autonoma de Barcelona

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Elektronika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh