Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Novi sustav pomaže u pronalasku mjesta za parkiranje

Istraživači Odjela za telekomunikacije i sistemsko inženjerstvo sa School of Engineering, Universitat Autonoma de Barcelona sudjelovali su u razvoju novog sustava koji pronalazi slobodna mjesta na parkiralištu te vodi korisnika do onog njemu najbližeg.

Istraživanja su zajednički vodili José López Vicario i Antoni Morell. Nova mreža senzora koja pomaže u upravljanju javnim parkiralištima i lokacijama dobila je naziv XALOC (Xarxes de la senzori po gestió d`Aparcaments Publics i LOCalització). U njezinom su razvoju sudjelovali konzorciji tvrtki WorldSensing i Centre for Telecommunication Technology of Catalonia. Projekt je financirala katalonska vladina agencija za upravu sveučilištem i istraživačkim grantovima.

Novi se sustav oslanja na mrežu bežičnih senzora sposobnih otkriti slobodna mjesta na otvorenim parkiralištima i pozicionirati vozilo u prometu. Njegova preciznost u gradskim područjima veća je od one koju pruža GPS tehnologija. Sposoban je pronaći slobodna mjesta za parkiranje i usmjeravati vozače kako bi ih lakše pronašli.

Mreža senzora nalazi se na podu u sredini parkirališnog mjesta. Senzori prate je li prostor zauzet ili ne te šalju podatke putem interneta do centralne stanice. Poslužitelj obrađuje dobivene podatke i šalje ih na kontrolne ploče postavljene na ulici koje upućuju zainteresirane vozače. Za slanje smjernica u mrežu koriste se napredne komunikacijske tehnike.

Senzorska platforma u isto vrijeme uočava korisnike u potrazi za parkiralištem i pruža im personaliziranu uslugu. Istraživači barcelonskog sveučilišta dizajnirali su i specifični prijenosni navigator za korisnike i nazvali ga ARID navigatorom. On pomaže u određivanju položaja korisnika u gradskim sredinama pomoću komunikacijskih signala iz mreže. Nakon što je vozilo pronađeno, prijenosni navigator uspostavlja komunikaciju s XALOC-ovim središnjim poslužiteljem i prima podatke o broju raspoloživih mjesta na parkiralištu, kao i području gdje se ona nalaze.

Tehnologija pozicioniranja i lokacije primijenjena u razvoju sustava potpuno je nova i nudi mnoge prednosti u odnosu na konvencionalne GPS navigatore, poput preciznijeg pronalaska vozila u gradskoj sredini, smanjivanja vremena pozicioniranja i bolju pokrivenost.

XALOC sustav poboljšat će upravljanje prometom u gradskim područjima i smanjiti onaj dio prometa nastao kruženjem vozača u potrazi za parkirališnim mjestom. Smanjenje obujma prometa omogućit će značajno poboljšanje protoka prometa u gradskim područjima i time doprinijeti uspješnom smanjenju zagađenja te povećati zadovoljstvo građana.

Izvor: Universitat Autonoma de Barcelona

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Astrofizika

Fizičari Sveučilišta Stanford uspjeli su izračunati hipotetski broj svemira koji su nastali nakon Velikog praska (Big Bang). Prema njima Veliki prasak kreirao je 10(1016)...

Računarstvo i internet

Kupiti nešto online, unijeti broj svoje kreditne kartice i mail adresu. Jednostavno. Onda ste došli na dijaloški okvir s CAPTCHA uzorkom, u potpunosti automatiziranim...

Inženjerstvo

Krivotvorenje je sve veći nacionalni sigurnosni problem, smatraju kako vojni i državni sigurnosni dužnosnici, tako i komercijalne industrijske tvrtke. Otkrivanje i sprječavanje krivotvorenja je...

Biljke i životinje

Iako je mnogo truda i mnogo resursa bilo utrošeno za zaštitu ugroženih velikih pandi, istraživanje Međunarodnog tima znanstvenika pokazalo je da je veliki dio...

Oglašavanje