Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Novi trend – trgovina otpadom

Trgovina oružjem, trgovina ljudima, trgovina drogom, ilegalna trgovina nekretninama…i ilegalna trgovina otpadom!

Ilegalno rješavanje otpada u novije vrijeme postaje sve veći trend. Otpad, najčešće opasan i problematičan, odvozi se u zemlje u razvoju zbog izbjegavanja strožih standarda obrade ili iskorištavanja nižih troškova. Europska unija kao sinonim zajedničke države i otvorene granice idu na ruku ilegalcima. Studija iz 2005. godine pokazala je da se 20 % obrađenog otpada šalje na odlagalište, dok 80 % ide na regeneracijske postupke.

No postavlja se pitanje jesu li postupci obrade tog otpada ekološki prihvatljiviji u zemljama u koje se otpad izvozi, od onih iz kojih se izvozi ? Ili je stvar samo u cijeni. Pod najvećim količinama otpada podrazumjeva se e-otpad, odnosno električni otpad. Malo se zna o sudbini takvog otpada koji je proizveden na tlu Europske unije. Teško je pratiti puteve otpada te njegov izvoz u druge zemlje.

Zasigurno se zna da jedan dio otpada ide u Afriku, no nezna se točno o kojim se količinama radi. Konačni ciljevi tog otpada su države kao Gana, Nigerija i Egipat. E-otpad u sebi sadržava teške metale, nepovoljne za okoliš, no isto tako predstavlja i koristan izvor sirovina. Samo se trebaju primijeniti ekološki prihvatljivi načini razrade i spriječiti nagomilavanje otpada. Na tlu Europske unije najveći izvoznici otpada su Njemačka, Luksemburg, Irska i Belgija, dok su najveći uvoznici Danska i Norveška. Prilikom transporta najmanje se vodi računa o okolišu.

Ilegalan prijevoz otpada jasan je problem i okoliša i današnje ekonomije. Analize iz 2003. godine ukazuju na to da se 2/3 ilegalnog otpada odnosi na opasan ili problematičan otpad. Posljednjih godina došlo je određenih pomaka i doneseni su te prihvaćeni principi o prijenosu otpada. No ipak, ne pridržavaju se svi toga. Ti principi se većinom odnose na reciklažu, te da otpad sa prostora Europske unije tu i ostane. Svaka država članica morala je prihvatiti te principe i godišnje dostavljati izvještaje Europskoj komisiji o količini otpada, uvozu i izvozu. Jer zasigurno, što se više zna o legalnim aktivnostima, bit će veće i poznavanje ilegalne prakse.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Do 2050. godine smeće u oceanu će nadvladati ribu, a preko 5,25 trilijuna komada plastičnog otpada već se nalazi u svjetskim morima. Statistike su...

Ekologija i okoliš

Antigona Kouteri zajedno s desetak kolega, dobrovoljnih ronilaca iz udruge Aegean Rebreath odijeva ronilačko odijelo, namješta masku i uranja u more ispred Zakintosa u potrazi za...

Ekologija i okoliš

Smeće na vrhu svijeta

Ekologija i okoliš

U smeću se kriju velike količine zlata, bakra i aluminija

Oglašavanje