Connect with us

Znanost

Nanotehnologija

Novi uređaj za ultra brze optičke komunikacije

Novi uređaj koji su razvili inženjeri na UC Davis Institutu u Kaliforniji, može mnogo brže prevesti impulse svjetlosti u električne signale i obratno. Ova bi se tehnologija mogla koristiti za ultra brze komunikacije velikog kapaciteta, primjerice za skeniranje površine Zemlje ili za kodiranje i dekodiranje važnih poruka – prenosi ScienceDaily.

“Pronašli smo način za mjerenje valnih oblika velikog kapaciteta kombinacijom standardnih elektroničkih uređaja i optičkih vlakana”, kaže S. J. Ben Yoo, profesor elektrotehnike i računalnih znanosti na institutu UC Davis. Članak koji opisuje ovu tehniku objavljen je 28. veljače ove godine u časopisu Nature Photonics.

Ovaj je uređaj barem 10,000 puta brži od postojećih tehnologija za mjerenje svjetlosnih pulseva, kaže profesor Ben Yoo. Ovo otkriće obara granice postojećih pristupa jer omogućava mjerenje amplitude i faze svjetlosnog impulsa u isto vrijeme. Također omogućuje mjerenje kapaciteta informacija u pojasu od 100 THz u stvarnom vremenu. Postojeće su tehnologije ograničene na pojas od nekoliko desetaka GHZ.

Pulsevi na višim frekvencijama daju puno više informacija po jedinici vremena. Budući da omogućuju da se složeni valni oblik brzo dekodira u digitalni električni signal, ovaj će uređaj omogućiti da se mnogo više informacija pošalje optičkim vlaknima.

U obrnutom režimu rada, ovaj ili sličan uređaj će se koristiti da bi pretvarao električne signale u optičke signale.

Ovaj je uređaj razvila UC Davis istraživačka skupina profesora Yooa, u sljedećem sastavu: apsolvent UC Davis sveučilišta Nicolas Fontaine, znanstvenici Ryan Scott, Linjie Zhou i Francisco Soares, te profesor Jonathan Heritage koji je prvi uspio podijeliti dolazeći signal u dijelove frekvencijskog područja, obradio ih i ponovno sastavio u jedno.

Ovakva bi se tehnologija mogla koristiti za ultra brze komunikacije, enkripciju važnih poruka te u LiDAR sustavima. LiDAR sustav koristi pulseve laserskog svjetla da bi veoma brzo skenirao pojedine krajeve i stvorio trodimenzionalne slike Zemljine površine visoke rezolucije.

“Sljedeći je naš korak postaviti čitav ovaj uređaj u mali silicijski sklop”, kaže Yoo.

Izvor: sciencedaily.com

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Nanotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh