Connect with us

Znanost

Novi usadak zamjenjuje oštećeno srednje uho

Oboljenja i poremećaji

Novi usadak zamjenjuje oštećeno srednje uho

Funkcionalno gluhi pacijenti mogu zadobiti normalan sluh novim usatkom koji zamjenjuje srednje uho. Jedinstveni izum sa Sveučilišta tehnologije Chalmers odobren je za kliničku studiju. Prva operacija bila je izvršena na pacijentu u prosincu 2012. godine.

S novim slušnim usadkom, koji je razvijen na Chalmersu u suradnji sa Sveučilišnom bolnicom Sahlgrenska u Gothenburgu, pacijent je imao operaciju kako bi se umetnuo usadak nešto kraći od šest centimetara odmah iza uha, ispod kože i pričvršćen za kost lubanje. Nova tehnika koristi kost lubanje za prenošenje zvučnih vibracija u srednje uho, takozvano ‘koštano provođenje zvuka’.

“Čujemo 50% vlastitoga glasa kroz koštano provođenje zvuka pa se ovaj zvuk spoznaje kao poprilično prirodan”, kaže profesor Bo Håkansson s Odjela za signale i sustave na Sveučilištu Chalmers.

Novi usadak, BCI (Bone Conduction Implant, implant za koštano provođenje zvuka), razvio je Bo Håkansson i njegova skupina istraživača. Za razliku od uređaja za koštano provođenje koji se koristi danas, novi slušni usadak ne treba biti “usidren” pomoću titanijskog vijka u kost lubanje kroz kožu. Pacijent se ne mora bojati toga da će izgubiti vijak i nema opasnosti od infekcija kože oko mjesta fiksiranja.

Prvu je operaciju izveo 5. prosinca 2012. Måns Eeg-Olofsson, viši liječnik na Sveučilišnoj bolnici Sahlgrenska u Gothenburgu i u potpunosti je prošla po planu.

“Kada je usadak bio na mjestu, testirali smo njegovu funkciju i zasad sve radi kako bi i trebalo. Sad rana treba zacjeljivati šest tjedana prije nego možemo uključiti procesor za primanje zvuka”, kaže Måns Eeg-Olofsson, koji je bio zadužen za medicinski aspekt projekta tijekom zadnjih dviju godina.

Ova tehnika dizajnirana je kako bi liječila gubitak sluha iz mehaničkih razloga kod osoba koje su imale kroničnu upalu vanjskoga ili srednjega uha, bolest kostiju ili urođene malformacije vanjskoga uha, zvučnoga kanala ili srednjega uha. Takvi ljudi često imaju velikih problema sa sluhom. Uobičajena slušna pomagala, koja nadoknađuju probleme uzrokovane na neurološkoj razini u unutarnjemu uhu, rijetko su kad korisna za njih. S druge strane, u kost “usidreni” uređaji često rezultiraju dramatičnim poboljšanjem.

Također, novi uređaj mogao bi pomoći i ljudima s oštećenim unutarnjim uhom.

“Pacijenti vjerojatno mogu imati i živčano oštećenje sluha do 30-40 dB čak i u pužnici. Mi ćemo kroz ovo kliničko istraživanje pokušati utvrditi koliko oštećenje može biti tolerirano”, kaže Bo Håkansson.

Ako tehnika uspije, pacijenti imaju još veći dobitak. Raniji testovi ukazuju na to da ton može biti oko 5 decibela veći i da će kvaliteta zvuka na visokim frekvencijama biti bolja s usatkom za koštano provođenje zvuka nego s prijašnjim, u kostima “usidrenim” tehnikama.

Uskoro je vrijeme za aktivaciju usatka prvoga pacijenta i za prilagođavanje usatka pacijentovom sluhu i željama; onda će biti izvođeni testovi provjere sluha otprilike svaka tri mjeseca sve dok ne prođe jedna godina od operacije.

“Tada ćemo završiti cjelokupan proces s posljednjom rendgenskom slikom i završnim testovima sluha. Ako rano dobijemo dobre naznake, nastavit ćemo operirati druge pacijente još tijekom ovoga proljeća”, kaže Måns Eeg-Olofsson.

Istraživači predviđaju da će moći predstaviti prve kliničke rezultate istraživanja u ranoj 2013. godini. Ali, kada će usadak za koštano provođenje zvuka biti spreman za obične pacijente?

“Prema našim planovima, to bi se moglo dogoditi unutar iduće dvije godine. Kako bi se nova tehnika brzo proširila i tako bila dostupna za širu upotrebu, potrebna su velika ulaganja u ovoj razvojnoj fazi”, kaže Bo Håkansson.

 Izvor: Chalmers University of Technology

3 komentara

3 Comments

 1. Miodrag Benes

  17 siječnja, 2013 kod 1:54 pm

  problem je u unutarnjem uhu i plasticnosti mozga.. tko to rijesi dobiva nobelovu..

 2. Branko Barisic

  17 siječnja, 2013 kod 3:40 pm

  Borg

 3. Jasmin Mehičić

  17 siječnja, 2013 kod 4:52 pm

  A MENTALNO GLUHI?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh