Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Novi Zeland bit će baza za satelitsku misiju mjerenja emisije metana

Baza satelitske misije mjerenja globalne emisije metana iz naftnih i plinskih postrojenja bit će na Novom Zelandu, objavila je u srijedu vlada te zemlje i ta će se mjerenja obavljati u suradnji s američkog organizacijom za zaštitu okoliša.

MethaneSAT trebao bi se lansirati 2022. i zadaća mu je locirati i mjeriti metan iz ljudskih izvora širom svijeta te će pružati podatke za praćenje i smanjivanje tih emisija, objavila je vlada u Wellingtonu u priopćenju.

Projekt će se ostvariti u suradnji s američkom neprofitnom organizacijom Environmental Defense Fund i označava prvu suradnju Novog Zelanda u svemirskom programu koji se financira iz proračuna.

U toj zemlji bit će kontrolni centar misije a država je uložila 26 milijuna novozelandskih dolara u projekt.

“Ključni dio investicije od 26 milijuna dolara je financiranje izgradnje i rada zemaljskog kontrolnog centra misije na Novom Zelandu”, objavila je ministrica znanosti, istraživanja i inovacija Megan Woods.

“To će omogućiti da povećamo svoje kapacitete u sektoru svemirskih istraživanja i da sudjelujemo u budućim svemirskim misijama”.

Iako je prioritet prikupiti podatke o emisijama naftne i plinske industrije Novi Zeland također planira istražiti mogućnost korištenja tih podataka u istraživanju emisija plinova koje nastaju u poljoprivrednoj proizvodnji i stočarstvu.

Kontrola emisije plinova koje oslobađa stoka važno je pitanje za Novi Zeland koji je postavio cilj postizanja ugljične ravnoteže do 2025.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Koji od plinova će se osloboditi topljenjem permafrosta, odnosno zone vječnog snijega i leda — nepoznanica je koja brine mnoge znanstvenike. Oslobađanje ugljika iz...

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Klima

Satelitske snimke južnog dijela Tihog oceana pokazale su da se istočno od Novog Zelanda nalazi veliko područje neuobičajeno toplog oceana, prenio je CNN. Temperatura...

Klima

Satelit koji je bio na svojoj rutinskoj misiji nadzora prvi puta je uspio opaziti i izmjeriti metan koji je iscurio uslijed eksplozije bušotine plina, priopćili...

Oglašavanje