Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Novi Zeland bit će baza za satelitsku misiju mjerenja emisije metana

Baza satelitske misije mjerenja globalne emisije metana iz naftnih i plinskih postrojenja bit će na Novom Zelandu, objavila je u srijedu vlada te zemlje i ta će se mjerenja obavljati u suradnji s američkog organizacijom za zaštitu okoliša.

MethaneSAT trebao bi se lansirati 2022. i zadaća mu je locirati i mjeriti metan iz ljudskih izvora širom svijeta te će pružati podatke za praćenje i smanjivanje tih emisija, objavila je vlada u Wellingtonu u priopćenju.

Projekt će se ostvariti u suradnji s američkom neprofitnom organizacijom Environmental Defense Fund i označava prvu suradnju Novog Zelanda u svemirskom programu koji se financira iz proračuna.

U toj zemlji bit će kontrolni centar misije a država je uložila 26 milijuna novozelandskih dolara u projekt.

“Ključni dio investicije od 26 milijuna dolara je financiranje izgradnje i rada zemaljskog kontrolnog centra misije na Novom Zelandu”, objavila je ministrica znanosti, istraživanja i inovacija Megan Woods.

“To će omogućiti da povećamo svoje kapacitete u sektoru svemirskih istraživanja i da sudjelujemo u budućim svemirskim misijama”.

Iako je prioritet prikupiti podatke o emisijama naftne i plinske industrije Novi Zeland također planira istražiti mogućnost korištenja tih podataka u istraživanju emisija plinova koje nastaju u poljoprivrednoj proizvodnji i stočarstvu.

Kontrola emisije plinova koje oslobađa stoka važno je pitanje za Novi Zeland koji je postavio cilj postizanja ugljične ravnoteže do 2025.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) otkrila je da su razine ugljičnog dioksida (CO2) i metana u atmosferi nastavile alarmantno rasti 2020....

Planete i mjeseci

Planine na Plutonu imaju snježne vrhove, ali se ti vrhovi poprilično razlikuju od onih na Zemlji. Štoviše, ove snježne kape nisu napravljene od smrznute...

Geografija i geologija

Koji od plinova će se osloboditi topljenjem permafrosta, odnosno zone vječnog snijega i leda — nepoznanica je koja brine mnoge znanstvenike. Oslobađanje ugljika iz...

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Oglašavanje