Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

Novo istraživanje pokazalo utjecaj glazbe na vožnju tinejdžera


Vrsta glazbe koju tinejdžeri slušaju dok se nalaze za volanom utječe na način na koji oni voze, sugerira novo istraživanje.

Auto ozvučenje. (Credit: Wikimedia.org)

Istraživači s Negevskog sveučilišta Ben-Gurion u Izraelu otkrili su da vozači tinejdžeri koji za vrijeme vožnje slušaju glazbu sa svojih popisa pjesama, počine veći broj grešaka i pogrešnih procjena.

Istraživanje je pokazalo da naročito muški vozači rade češće i ozbiljnije pogreške za vrijeme slušanja njihove preferirane glazbe, u odnosu na manje agresivne ženske vozače.

U navedenom istraživanju, objavljenom u Accident Analysis and Prevention, sudjelovalo je 85 mladih vozača. U pratnji istraživača, odnosno instruktora vožnje, svaki od tinejdžera prolazio je šest izazovnih 40-minutnih vožnji.

Tijekom dvije od tih šest vožnji, vozači su slušali glazbu sa svojih vlastitih popisa. Dvije vožnje prošle su bez slušanja glazbe, dok su posljednje dvije vožnje uključivale pozadinsku glazbu kojoj je namjena bila povećati sigurnost vozača, kao što je soft rock i light jazz, izvještavaju istraživači.

Autori istraživanja su glazbeni psiholog Warren Brodsky i istraživač Zack Slor, koji su mjerili distrakcije pomoću detektiranja raznih nedostataka vozača, uključujući pogrešne procjene, nepravilnosti, agresivnost i prekršaje, kao i lošije izvedbe u vožnji.

Prema rezultatima istraživanja, u situaciji kad su mladi vozači slušali svoju preferiranu glazbu, gotovo svi, odnosno njih 98%, pokazali su u prosjeku 3 manjkava ponašanja u barem jednoj od šest vožnji.

Gotovo trećini vozača, odnosno 32% njih, bila su potrebna brza verbalna upozorenja ili zapovijedi, dok su 20% njih bila potrebna asistiranja u upravljanju ili kočenju kako bi se izbjegle moguće nezgode.

Zabilježene greške uključivale su prebrzu vožnju, vožnju preblizu drugim automobilima, neoprezno prebacivanje u drugu traku, pretjecanje i vožnju jednom rukom.

U situaciji bez slušanja glazbe 92% vozača počinilo je pogreške. Međutim, kad su vozači vozili s pozadinskom glazbom koju su dizajnirali Brodsky i izraelski kompozitor Micha Kisner, manjkava ponašanja u vožnji smanjila su se za 20%, izvještavaju istraživači.

“Većina vozača diljem svijeta preferira slušanje glazbe u automobilu, a oni između 16 i 30 godina biraju pop, rock, dance, hip-hop i rap za vrijeme vožnje”, rekao je Brodsky.

“Mladi vozači također imaju tendenciju veoma glasno slušati ove energične i brze vrste glazbe, otprilike na između 120 i 130 decibela.”

“Vozači općenito nisu svjesni da, u trenutku kad ih omete neka pjesma, oni iz vanjskog prostora koji uključuje zahtjeve vožnje ulaze u osobniji prostor aktivnog slušanja glazbe”, govori Brodsky.

Izvor: American Associates, Ben-Gurion University of the Negev

5 komentara

5 Comments

  1. Adrijan Hajdarovic

    kolovoz 29, 2013 kod 4:36 pm

    kako tako da se voze naprijed nazat u ritmu muzike

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh