Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Novootkriveni gen omogućuje ribi da ‘nestane’

Istraživači na čelu s Roger Cone, dr.sc., s Vanderbilt University Medical Center, otkrio je novog člana porodice gena koji ima snažan utjecaj na pigmentaciju i regulaciju tjelesne težine.

Gen je treći član porodice agouti. Dva agouti gena identificirana su prije u čovjeka. Jedan pomaže u determinaciji kože i boje kose, a drugi možda ima važnu ulogu u pretilosti i dijabetesu. Novi gen, nazvan agrp2, pronađen je isključivo u riba koštunjača, uključujući zebrice, pastrve i losose. Proteini koje kodira omogućuju ribi da dramatično promijeni boju kako bi ona odgovarala njenoj okolini, izvijestili su istraživači 27. listopada u ranom izdanju Proceedings of the Nacional Academy of Sciences (PNAS).

“Kada je moj student, Youngsup Song, otkrio treći agouti protein u epifize ribe, organu koji regulira dnevne ritmove u odgovoru na svjetlo, mi smo u početku mislili da smo pronašli put koji regulira dnevnu glad”, rekao je Cone, predstojnik Department of Molecular Physiology & Biophysics i direktor Vanderbilt Institute for Obesity and Metabolism. “To je mehanizam koji vas čini gladnim tijekom dana, ali ne i po noći”, nastavio je znanstvenik. “Međutim, Zhang Chao, student koji je nastavio studiju, u konačnici je otkrio da je taj agouti protein … uključen u brze promjene pigmenta koje omogućuju ribi da se prilagodi svome okruženju.”

Taj fenomen, zvan mimikrija, također je uočen u sisavaca. Krzno arktičkog zeca, na primjer, prelazi iz smeđe u ljeto na bijelu kamuflažu protiv zimskog snijega. Za razliku od sisavaca kojima mora narasti novo krzno kako bi se prilagodili promjenjivom okolišu, ribe, vodozemci i reptili mogu mijenjati svoju boju kože u samo nekoliko minuta. Prvi agouti gen koji proizvodi prugasti “agouti” obrazac u mnogih sisavaca, otkriven je u 1993.godine. Iste godine, Cone i njegovi kolege na Oregon Health Sciences University u Portlandu izvijestili su o otkriću gena koji kodiraju melanokortin-1 receptor, ključnog igrača u priči o pigmentaciji.

Oni su pokazali da agouti protein spriječava receptor melanokortin-1 u melanocitima (stanice pigmenta) u koži da uključi proizvodnju crno-smeđe boje pigmenta i umjesto toga je promijenio na proizvodnju pigmenta u žuto-crvenim tonovima. Drugi agouti gen kodira agouti vezane proteine (AgRP), koji blokiraju receptore melanokortina u mozgu. On sprječava receptor melanokortin-4 da inhibira unos hrane, i time stimulira hranjenje. U trenutnom radu, Coneova grupa izvješćuje da novootkriveni protein, AgRP2, regulira ekspresiju gena prohormona pmch i pmchl, prekursora hormona s koncentriranim melaninom, a koji ima efekt osvijetljavajućeg pigmenta.

“Zajedno, svestrani agouti proteini i melanokortin receptori odgovorni su za regulaciju tjelesne težine, prugaste obrasce krzna sisavaca, pa čak i crvene kose kod većine ljudi”, rekao je Cone. Sadašnji rad pokazuje da su agouti proteini također uključeni u mehanizme za kamuflažu koje koriste tisuće vrsta riba.

Izvor: Vanderbilt University Medical Center

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Metoda je daleko od toga da u skorije vrijeme bude testirana na ljudima

Genetika

Međunarodni tim znanstvenika izjavio je da su identificirali genetsku varijantu jedinstvenu za vitke osobe poznatu kao ALK gen.

Društvene znanosti

Od otkrića elemenata koji čine osnovu života na Marsu do velikih uspjeha u uređivanju gena i uspona umjetne inteligencije, prenosimo šest velikih znanstvenih otkrića...

Društvene znanosti

Novim načinom editiranja genoma moglo bi se ispraviti 89 posto pogrešaka u DNK-u, koje uzrokuju bolesti, kažu američki znanstvenici. Tehnologija, koju su nazvali ‘prime...

Oglašavanje