Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Novu vrstu morskog puža otkrio UCSB istraživač mora

Ponekad, blago možete pronaći u svom u vlastitom dvorištu, pogotovo ako znate što trebate tražiti. To je ono što se dogodilo Jeffu Goddardu, znanstveniku na projektu s Marine Science Institute at UC Santa Barbara.

Goddard je radio na bazenima nastalim poslije plime na grebenu Carpintería, u Carpintería State Park, Kalifornija, kad je pronašao novu vrstu iz skupine Nudibranch koja je poznata po puževima svijetle boje i nježnog oblika. Prepoznavši ga kao novu vrstu, Goddard je pažljivo dokumentirao živi primjerak prije nego što ga je zaštitio i poslao Terrenceu M. Gosliner, autoritetu za taksonomiju morskih puževa na California Academy of Sciences in San Francisco. Goddard je držao puža u svom laboratoriju nekoliko dana sve dok puž nije položio masu jaja te je tako bio u mogućnosti promatrati njegov rani razvoj i leženje ličinki. Gosliner je imenovao novog morskog puža po Goddardu, nakon što ga je opisao i još jedna novootkrivena vrsta kalifornijskog nudibrancha – piše u online izdanju od 15. rujna časopisa Proceedings of California Academy of Sciences.

“Nudibranch fauna plitkih voda južne Kalifornije, posebno je dobro poznata pa je bilo prilično uzbudljivo otkriće nove vrste točno ispred naših noseva, ovdje okrugu Santa Barbare”, rekao je Goddard. “Pronađen je samo jedan primjerak te sada trebamo saznati gdje se ostali skrivaju, čime se hrane te s kime sve dolaze u interakciju.” Goddard je izjavio da je počašćen što je Gosliner izabrao ime za novu vrstu po njemu. Znanstveno ime je Flabellina goddardi i dug je oko 30 milimetara, kad se ispruži i kad puže. Rod Flabellina također uključuje i dobro poznatog nudibrancha “Španjolski šal”, Flabellina iodinea. Goddardi je sada peta poznata vrsta Flabellina iz Kalifornije.

U znanstvenom članku, Goslinger piše: “Flabellina goddardi je dobila ime po prijatelju i kolegi Jeffu Goddardu, koji je pronašao jedini primjerak ove osebujne vrste. Jeff je besprijekoran prirodoslovac s izvrsnom moći zapažanja.” Za znanstveni zapis, Goddard je opisao novu vrstu kao “izvana okarakteriziranu s glatkim nosorožnim porama; dugim repom i cefaličnim ticalima; istaknutim uglovima stopala; ceratama s crvenim i narančastim vrhom; nedostatkom pigmentacije na glavi, tijelu i ticalima.”

Goddard je otkrio morskog puža 2008. godine. Ali kao i kod mnogih drugih taksonomskih otkrića, dokumentacija za otkriće često traje i nekoliko godina, uspoređivanje s poznatim vrstama i publikacija. U međuvremenu Goddard i njegov kolega nastaviti će potragu za više primjeraka netom opisanih vrsta.

Izvor: University of California

Tražili ste na googlu:

MORSKI PUŽEVI

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh