Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

O neposlušnosti djece

Svi roditelji iskusili su da djeca često požele učiniti upravo ono što im se zabranjuje. Već od najranijih dana djeca žele preuzeti kontrolu nad nekim vidovima svog osobnog života, što se posebno odnosi na odjeću odnosno odijevanje, prijateljstva s drugom djecom i aktivnosti u slobodno vrijeme. Djeci svakako treba pružiti određeni stupanj slobode i izbora, jer to jača njihov osjećaj identiteta i mentalnog zdravlja, ali i razvijati svijest o moralnosti njihovih odluka i postupaka.

Znanstvenici sa triju sveučilišta: University of California, Davis, University of Illinois, Chicago, i Brock University, Ontario zajednički su ispitivali kako djeca predškolske dobi reagiraju na roditeljske zabrane ili ograničavanja iz dvaju različitih vidova života. Rezultati studije su objavljeni u časopisu Child Development u dvobroju od ožujaka / travnja ove godine.

U ispitivanju je bilo uključeno šezdesetero djece u dobi od 4 do 7 godina i njihovi roditelji. Tijekom ispitivanja roditelji su postavljali zabrane ili ograničenja iz područja osobne domene i domene morala. Među roditeljskim pravilima koja zadiru u djetetovu osobnu domenu odabrana su sljedeća: ne bi se trebao igrati s određenim prijateljem, ne bi trebao sudjelovati u nekim aktivnostima, ne bi trebao nositi određenu odjeću. Roditelji su, također, postavljali i moralna pravila, primjerice: ne tuci se, ne kradi.

Ispitivači su pratili reakcije djece u kategorijama poslušnosti ili neposlušnosti, ali i osjećaje koji su pratili dječje reakcije. Već u dobi od 4 do 7 godina glavnina djece može predvidjeti da postupanje u skladu s zadanim moralnim pravilima donosi dobar osjećaj. To pokazuje da je glavnina djeca već u predškolskom uzrastu svjesna granica koje ne smije prelaziti. Nasuprot tomu djeca svih uzrasta pokazala su neposluh prema roditeljskim pravilima koja zadiru u njihovu osobnu domenu osjećajući se dobro unatoč pokazanom neposluhu. Već u ranoj dobi djeca lako uočavaju razlike između različitih vrsta pravila koja im postavljaju roditelji. Donošenjem vlastitih odluka djeca stječu osjećaj identiteta i pridonose vlastitom emocionalnom zdravlju.

“Ovi rezultati upućuju da djeca uočavaju razlike između različitih vrsta roditeljskih pravila, te da reagiraju neposluhom ako se zadire u njihovu osobnost”, kaže voditeljica studije Hansen Kristin Lagattuta, izvanredna profesorica psihologije iz Center for Mind and Brain sa University of California, Davis. Prethodna istraživanja su pokazala da “iako postoje kulturološke razlike u onom što definiramo kao osobno, u svim kulturama možemo naći ono što predstavlja osobni izbor i privatnost “, dodaje Lagattuta.

“Ovi rezultati mogu biti jednako korisni roditeljima, odgajateljima i nastavnicima” -smatra Lagattuta. “Potrebno je već u male djece promicati moralno ponašanje i to tako da je manje ograničenja i zabrana, a više poticanja preuzimanja osobne kontrole.”

Source: Society for research in Child Development

Nastavi čitati

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh